Η ιδέα του σημερινού γλυκού βασίζεται σε ένα ψητό cheesecake με γιαούρτι στη θέση του τυριού, γέμιση μαρμελάδας και βάση τάρτας.
Υλικά
Για τη Βάση- 2 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για την κρέμα
- 1200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- μια πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
- 3 βανίλιες ή 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 6 αυγά και 2 κρόκους
- λίγο λιωμένο βούτυρο (1 κ.σ.) για το άλειμμα της ταρτιέρας
- 200 γρ μαρμελάδα φράουλα
- 8 γρ ζελατίνη
Εκτέλεση
- Για τη βάση ανακατεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μέχρι να αποκτήσει την υφή ζύμης
- Απλώνουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με στρογγυλό τσέρκι και ίσως χρειαστεί να την απλώσεις με τα δάχτυλα.
- Ψήνουμε στους 180° C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Για την κρέμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς.
- Είναι βασικό το γιαούρτι να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάζουμε το γιαούρτι στο μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη προσθέτοντάς τη σιγά σιγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά επιπλέον σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε καλά τα πλάγια του μπολ ώστε να μην μείνει γιαούρτι που να μην έχει ανακατευτεί.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες.
- Προσθέτουμε τους 2 κρόκους. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Πάλι με τη σπάτουλα καθαρίζουμε τα πλάγια του μπολ.
- Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά
- Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα ποτήρι με 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και στη συνέχεια διαλύουμε στο φούρνο μικροκυμάτων.
- Ανακατεύουμε με τη μαρμελάδα φράουλα
- Γεμίζουμε το τσέρκι με τη μισή γέμιση από το γιαούρτι, βάζουμε τη μαρμελάδα και τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση γιαούρτι.
- Βάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για 10 λεπτά και χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100 και ψήνουμε για 1,5 ώρα.
- Ετοιμάζουμε ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα μαχαίρι με λεπτή λεπίδα.
- Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μετά με το μαχαίρι που το βάζουμε άκρη στο ταψάκι ανάμεσα στο γλυκό και το τοίχωμα, το γυρνάμε γύρω γύρω με πολύ προσοχή ώστε να ξεκολλήσει το κέικ.
- Δεν βγάζουμε το γλυκό από το τσέρκι και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 3 ώρες.
- Μεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνουμε να κρυώσει. Είναι καλό να το αφήσουμε και όλη τη νύχτα.