Ανάμεσα στα τυχερά του food blogging είναι ότι μερικές φορές έχω την ευτυχία να δοκιμάζω γεύσεις σε avant premiere! Μπορεί να είναι ένα καινούριο εστιατόριο ή ένα καινούριο προϊόν όπως ακριβώς έγινε και με το Βιτάμ με έλαιο καρύδας και αμυγδάλου πριν από περίπου 4 μήνες.
Από την πρώτη στιγμή που το δοκίμασα κατάλαβα ότι θα με “βολέψει” πάρα πολύ στις συνταγές για vegan γλυκά! Είναι ιδανικό πολυεργαλείο για vegan κέικ, muffins και cupcakes. Στη γεύση νιώθεις το “καλοκαίρι” χάρη στη βελούδινη επίγευση καρύδας κάτι που το καθιστά ιδανικό και για πρωινό ή brunch πάνω σε μπρουσκέτες, pancakes ή απλά πάνω σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί με μαρμελάδα!
Σήμερα το δοκιμάζω σε μια συνταγή για κέικ που κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι vegan αν δεν το ξέρει εκ των προτέρων!
Υλικά
- 220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 140 γρ. καστανή ζάχαρη
- 150 γρ. Βιτάμ με έλαιο καρύδας και αμυγδάλου
- 50 γρ. σιρόπι αγαύης
- 100 γρ. γάλα αμυγδάλου
- 170 γρ. καρύδα τριμμένη
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
- 30 γρ. κακάο
- λίγο αλάτι (2 πρέζες)
- 2 βανίλιες
- 150 γρ ταχίνι με γεύση πορτοκάλι
- 30 γρ καρύδα τριμμένη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Καλύπτουμε με λίγο Βιτάμ με έλαιο καρύδας και αμυγδάλου και κακάο μια φόρμα για κέικ 10x23 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη
- Χτυπάμε με το σύρμα το Βιτάμ με έλαιο καρύδας και αμυγδάλου με τη μαύρη ζάχαρη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης και το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι που φυσκώνει μόνο του, την καρύδα, τις βανίλιες, το αλάτι και το κακάο (αφού τα έχουμε περάσει απο σίτα).
- Με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε το μείγμα με τα στερεά στο μείγμα με τα υγρά ανακατεύοντας απαλά για να παραμείνει αφράτο και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
- Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που μπήγουμε μέσα του. Το αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει και μετά το βγάζουμε από τη φόρμα.
- Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου διακοσμούμε με το icing από ταχίνι πορτοκάλι και γαρνίρουμε με τριμμένη καρύδα.