Το μάνγκο συνδυάζει ιδανικά τη φυσική γλυκύτητα με την ευχάριστη οξύτητα, προσφέροντας ένα δροσερό αποτέλεσμα σε κάθε γλυκό. Σε αυτή τη συνταγή, το αξιοποιούμε σε ένα ψημένο τζιζκέικ που ξεφεύγει από τα κλασικά. Αντί για βαριά κρέμα ή ζαχαρούχο γάλα, επιλέγουμε να το αναμείξουμε με γιαούρτι και τυρί κρέμα, δημιουργώντας μία πιο ελαφριά, αλλά εξίσου κρεμώδη υφή. Η χρήση του μπεν μαρί στον φούρνο εξασφαλίζει ομοιόμορφο ψήσιμο χωρίς ρωγμές.
Δες εδώ το βίντεο:
Διάβασε Επίσης:
- Summer art de la table: 10 αντικείμενα για ανανέωση στο καλοκαιρινό τραπέζι που θα αναβαθμίσουν το στιλ σου
- Πως να φτιάξεις την τέλεια πίτσα στο σπίτι: ένας πλήρης οδηγός με όλα τα απαραίτητα
- Μπάρμπεκιου στο σπίτι: ένας πλήρης οδηγός με όλα τα απαραίτητα
Γιατί να προτιμήσεις “mango by air”:
-
Ωριμάζουν στο δέντρο και όχι σε ψυγεία:
Τα μάνγκο που μεταφέρονται αεροπορικώς κόβονται ώριμα ή σχεδόν ώριμα από το δέντρο, γιατί φτάνουν στον τελικό προορισμό τους σε 2–3 ημέρες. Αντίθετα, τα μάνγκο που μεταφέρονται με πλοίο κόβονται άγουρα και ωριμάζουν τεχνητά σε ψυγεία. -
Ανώτερη γεύση και άρωμα:
Το “air mango” έχει πολύ πιο έντονη, φρουτώδη και ζεστή γεύση. Είναι πιο ζουμερό και αρωματικό, με φυσική γλύκα. Τα “boat mangoes” συχνά έχουν πιο αδιάφορη ή ξινή γεύση. -
Καλύτερη υφή:
Το μάνγκο αέρος έχει πιο μαλακή, βελούδινη σάρκα, χωρίς ίνες και στυφάδα, ειδικά όταν πρόκειται για ποικιλίες όπως Alphonso, Kesar ή Nam Dok Mai. -
Ιδανικό για χρήση σε γλυκά:
Επειδή είναι πιο ώριμα και γλυκά, δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα σε γλυκά που δεν περιέχουν πολλή ζάχαρη, όπως το cheesecake ή το παγωτό.
Πώς κάνουμε μπεν μαρί φούρνου
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο
Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 160–180°C, ανάλογα με τη συνταγή (πάντα στις αντιστάσεις ή στον αέρα, όπως απαιτείται). -
Επιλέγουμε δύο σκεύη
Παίρνουμε ένα μικρότερο σκεύος (π.χ. πυρίμαχο μπολ ή ταψάκι) για το φαγητό ή το γλυκό μας και ένα μεγαλύτερο, πιο βαθύ ταψί που να το χωράει άνετα. -
Τοποθετούμε το φαγητό στο μικρότερο σκεύος
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα που πρόκειται να ψήσουμε (π.χ. κρέμα καραμελέ, σουφλέ, cheesecake κ.λπ.). -
Βάζουμε το μικρό σκεύος μέσα στο μεγάλο
Τοποθετούμε προσεκτικά το μικρότερο σκεύος (με το μείγμα) μέσα στο μεγαλύτερο. -
Προσθέτουμε ζεστό νερό
Βράζουμε νερό και το ρίχνουμε προσεκτικά στο μεγάλο ταψί, μέχρι να φτάσει περίπου στα 2/3 του ύψους του μικρού σκεύους. Προσέχουμε να μην πέσει νερό μέσα στο φαγητό. -
Ψήνουμε όπως απαιτεί η συνταγή
Βάζουμε το όλο σύστημα στον φούρνο και ψήνουμε για όσο χρόνο χρειάζεται. Ελέγχουμε κατά διαστήματα τη στάθμη του νερού και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό. -
Αφαιρούμε με προσοχή
Μόλις ψηθεί το φαγητό, βγάζουμε πρώτα προσεκτικά το μικρό σκεύος (χρησιμοποιώντας λαβίδες ή πετσέτα) και αφήνουμε να κρυώσει αν χρειάζεται.
Διατροφική Ανάλυση (ανά μερίδα – 1/8 του τζιζκέικ)
-
Ενέργεια: 180 kcal
-
Πρωτεΐνες: 7 γρ.
-
Λιπαρά: 9 γρ.
-
Υδατάνθρακες: 17 γρ.
-
Σάκχαρα: 16 γρ.
-
Φυτικές Ίνες: 1 γρ.
Υλικά
-
300 γρ. μάνγκο (καθαρισμένο, ώριμο)
-
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
-
200 γρ. τυρί κρέμα
-
5 αυγά μεσαίου μεγέθους (περίπου 250 γρ.)
-
Κόκκινα φρούτα για διακόσμηση (π.χ. σμέουρα, βατόμουρα)
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
-
Προετοιμάζουμε ένα τσέρκι 15 εκ. και τοποθετούμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί. Τυλίγουμε εξωτερικά τον πάτο με αλουμινόχαρτο για να αποφύγουμε εισροή νερού στο μπεν μαρί.
-
Χτυπάμε στο μπλέντερ το μάνγκο μαζί με το γιαούρτι, το τυρί κρέμα και τα αυγά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο, λείο μείγμα.
-
Ρίχνουμε το μείγμα στο τσέρκι.
-
Τοποθετούμε το τσέρκι σε ταψί με ζεστό νερό (μπεν μαρί) και ψήνουμε για 60-70 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί το κέντρο.
-
Αφήνουμε το τζιζκέικ να κρυώσει εκτός φούρνου για 1 ώρα και στη συνέχεια το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
-
Ξεφορμάρουμε προσεκτικά και διακοσμούμε την επιφάνεια με φρέσκα κόκκινα φρούτα.