Ο φρεσκοαλεσμένος καφές το πρωί δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια, αλλά και ένα δώρο που μπορείς να χαρίσεις στον εαυτό σου. Για μένα είναι ένας λόγος που μου φτιάχνει η διάθεση μόλις ξυπνήσω, ακόμα κι όταν ξέρω ότι θα έχω κουραστική μέρα.
Και πάντα μέσα στην καφετιέρα μου έχω κόκκους LAVAZZA Qualità Rossa, ένα υπέροχο blend με κόκκους arabica και robusta. Eίναι ο αγαπημένος καφές των Ιταλών για πάνω από 50 χρόνια, με καταγωγή από το Τορίνο. Θα τον βρεις στο supermarket τόσο σε κόκκους, σε αλεσμένο και βέβαια σε κάψουλες.
Κι αν έχεις στα χέρια σου αυτό τον τόσο αρωματικό καφέ, μπορείς με 3-4 ακόμα υλικά να φτιάξεις σε ελάχιστο χρόνο τρουφάκια με γεύση τιραμισού. Κι εκεί θα καταλάβεις πως αρκεί ένα καλός καφές να απογειώσει ένα γλυκό. Γιατί αυτό που έχει σημασία, είναι η καλή πρώτη ύλη!
Διατροφική Ανάλυση (Ανά Τρουφάκι, ~20 γρ.)
- Θερμίδες: ~65 kcal
- Πρωτεΐνη: ~1.5 γρ.
- Λιπαρά: ~2.8 γρ.
- Υδατάνθρακες: ~8 γρ.
- Φυτικές Ίνες: ~0.3 γρ
Υλικά
(για 20 τρουφάκια)
- 200 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
- 100 γρ. τυρί μασκαρπόνε
- 40 γρ. μέλι (~2 κ.σ.)
- 1 ποτηράκι espresso LAVAZZA Qualità Rossa (περίπου 30-40 ml)
- 2 κ.σ. κακάο για επικάλυψη (~15 γρ.) - προαιρετικά
Εκτέλεση
- Προετοιμασία του καφέ: Βάζουμε στη μηχανή καφέ τους κόκκους LAVAZZA Qualità Rossa και κάνουμε εκχύλιση του διπλού espresso.
- Προετοιμασία της βάσης: Θρυμματίζουμε τα σαβαγιάρ στο μπλέντερ.
- Αναμειγνύουμε τα υλικά: Σε ένα μπολ, βάζουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα, προσθέτουμε τον καφέ κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να αποκτήσει υφή σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
- Πλάθουμε τα τρουφάκια: Παίρνουμε μικρές ποσότητες από τη ζύμη (περίπου 20 γρ. η καθεμία) και πλάθουμε μικρά μπαλάκια.
- Επικάλυψη με κακάο: Ρολάρουμε τα τρουφάκια στο κακάο μέχρι να καλυφθούν πλήρως.
- Αφήνουμε να σταθεροποιηθούν: Τοποθετούμε τα τρουφάκια σε δίσκο και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα σερβίρουμε.