Χορταστική, ελαφριά και δροσερή! Μια σαλάτα που μπορεί άνετα να σταθεί σαν κυρίως γεύμα για το ταπεράκι της δουλειάς! Είναι ένα πιάτο που μας έρχεται από τα βουνά του Λιβάνου και της Συρίας. Το ταμπουλέ (tabbouleh) είναι ένα λιβανέζικο πιάτο που αγαπά πολύ τα φρέσκα φύλλα μαϊντανού.
Παραδοσιακά ο μαϊντανός υπερτερεί σαν υλικό κι αποτελεί το 80% του πιάτου. Φυσικά, εμείς στο σπίτι μπορούμε να το ρυθμίσουμε και να το φτάσουμε στα δικά μας γούστα. Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό ή σαλάτα, ενώ συνοδεύεται τέλεια από αραβική πίτα. Εκτός από τον μαϊντανό η σαλάτα αυτή περιέχει ντομάτα καρεδάκι, δυόσμο ή μέντα και μία προσεγμένη αναλογία ελαιόλαδου με χυμό λεμονιού που δένει τις γεύσεις. Σήμερα το φτιάχνω με πλιγούρι με λαχανικά Μετσόβου από τη σειρά Νώμα που θα βρεις αποκλειστικά στα Lidl.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
- 100 γρ. πλιγούρι Μετσόβου με λαχανικά, Νώμα
- 2 ντομάτες
- 1 αγγούρι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
- 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 150 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης, Νώμα
- Aλάτι χονδρό Μεσολογγίου, Νώμα
- Μαύρο πιπέρι, Kania
Εκτέλεση
- Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το πλιγούρι και το ανακινούμε με μια κουτάλα για να "λαδωθεί" από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να το απορροφήσει.
- Μόλις "εξαφανιστεί" το νερό, το πλιγούρι μας είναι έτοιμο.
- Το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε στο ψυγειο για μία ώρα να δέσουν οι γεύσεις.
- Σερβίρουμε κρύο.