search

Σπανακοπιτάκια κουρού στο airfryer

 

Τα σπανακοπιτάκια κουρού είναι ένα από τα πιο αγαπημένα “σνακ” της ελληνικής κουζίνας, συνδυάζοντας την πλούσια γεύση της φέτας με τη φρεσκάδα του σπανακιού, το άρωμα του άνηθου και την τραγανή, βουτυράτη ζύμη κουρού. Είναι η ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο πρωινό, ένα ελαφρύ γεύμα ή ακόμα και για ένα συνοδευτικό σε τραπέζια και γιορτές.

Η συνταγή αυτή δίνει μια πιο αρωματική και νόστιμη εκδοχή της κλασικής σπανακόπιτας, καθώς το ξύσμα και ο χυμός λεμονιού προσθέτουν μια διακριτική οξύτητα που αναδεικνύει τις γεύσεις. Το σιμιγδάλι βοηθάει στη σωστή υφή της γέμισης, απορροφώντας τα περιττά υγρά και διατηρώντας τα πιτάκια τραγανά.

Ψημένα μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα, με την επιφάνεια πασπαλισμένη με σουσάμι, αυτά τα μικρά πιτάκια είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Το σπανάκι παρέχει βιταμίνες και μέταλλα, ενώ η φέτα και το ελαιόλαδο προσθέτουν καλά λιπαρά και πρωτεΐνη. Είναι ιδανικά για όσους θέλουν ένα σνακ μεσογειακής διατροφής, γεμάτο γεύση και θρέψη.

Νέος Διαγωνισμός: Κέρδισε airfryer και προϊόντα Almito


Διατροφική Ανάλυση (ανά τεμάχιο, περίπου 1/8 της συνταγής)

  • Θερμίδες: ~220 kcal
  • Πρωτεΐνες: ~6 γρ.
  • Υδατάνθρακες: ~18 γρ.
  • Λίπη: ~13 γρ.
  • Εδώδιμες Ίνες: ~1,5 γρ.


Υλικά

  • 1 φύλλο ζύμης κουρού
  • 300 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο και πλυμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα σε λεπτές φέτες
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
  • 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 κρόκος αυγού (για άλειμμα)
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
    • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
    • Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.
    • Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
    • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
    • Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
  2. Σχηματίζουμε τα σπανακοπιτάκια:
    • Ανοίγουμε τη ζύμη κουρού και την κόβουμε σε 6 κομμάτια
    • Τοποθετούμε γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού.
    • Διπλώνουμε κάθε κομμάτι στη μέση και πιέζουμε καλά τις άκρες για να κλείσουν με ένα πιρούνι
  3. Ψήνουμε:
    • Αλείφουμε τα σπανακοπιτάκια με χτυπημένο κρόκο αυγού.
    • Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
    • Βαζουμε αντικολλητικό χαρτί SANITAS στο airfryer
    • Ψήνουμε στο airfryer στους 170°C για 14-17 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
    • Tα γυρίζουμε στα 8 λεπτά για να πάρουν χρώμα και από την κάτω πλευρά.
Cool Artisan