search

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με μέλι, αμύγδαλα και σταφίδες (χωρίς ζάχαρη)

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι μια γεύση που μεγάλωσε γενιές και γενιές! Μια συνταγή που λατρεύει όλη η Ελλάδα, ένα γλυκό που φτιάχνουμε σε κάθε γωνιά της χώρας μας από το πιο ορεινό χωριό μέχρι το πιο απομακρυσμένο νησί. Και βέβαια έχει την τιμητική του την περίοδο της Σαρακοστής.

Σήμερα το φτιάχνω σε μια πιο υγιεινή και πολύ θρεπτική εκδοχή του, με μέλι αντί για ζάχαρη αξιοποιώντας όλα τα τοπικά προϊόντα της σειράς Νώμα που βρήκα στα Lidl. Χρησιμοποιώ το Θυμαρίσιο μέλι Νήσων Αιγαίου που μου θυμίζει το μέλι που έτρωγα σαν παιδάκι μεγαλώνοντας στη Μυτιλήνη αλλά και τη Σταφίδα σουλτανίνα Π.Γ.Ε. Κρήτης που ξεχωρίζει για τη γλύκα της και το πόσο “ζουμερή” είναι.

Δες εδώ το βίντεο:

 

 



Υλικά

Για το σιρόπι
  • 500 γρ. Θυμαρίσιο μέλι Νήσων Αιγαίου, Νώμα
  • 1 λίτρο νερό (4 φλυτζάνια)
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 φλούδα λεμόνι
Για το χαλβά
  • 160 ml Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Χανίων Κρήτης Π.Γ.Ε., Νώμα
  • 100 γρ. Αμύγδαλα Ωμά Belbake
  • 100 γρ Σταφίδα σουλτανίνα Π.Γ.Ε. Κρήτης, Νώμα
  • 350 γρ. Σιμιγδάλι χονδρό Χρυσός Μύλος
  • 1 κτσ Κανέλα Kania

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα
  • Φέρνουμε σε σημείο βρασμού
  • Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά να δέσει ελαφρώς το σιρόπι.
Για το χαλβά
  • Χοντροκόβουμε και καβουρδίζουμε ελαφρώς τα αμύγδαλα.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  • Μόλις πάρει θερμοκρασία προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
  • Με μια ξύλινη κουτάλα το ανακατεύουμε περιοδικά να πάρει χρυσαφένιο χρώμα αλλά να μην καεί. Θέλουμε να σκάσει ο κόκκος του σιμιγδαλιού και να βγάλει τα αρώματά του
  • Προσθέτουμε το αμύγδαλο, τις σταφίδες, την κανέλα κι ανακατεύουμε.
  • Έπειτα προσθέτουμε το σιρόπι, σταδιακά, με μια μεγάλη κουτάλα επαναλαμβάνοντας μέχρι να πιει όλο το σιρόπι.
  • Παράλληλα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με προσοχή γιατί το μείγμα είναι καυτό κι έχει την τάση να πετάγεται.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα για χαλβά και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
Cool Artisan