Σήμερα φτιάχνουμε ένα cheesecake φρουτένιο με αρώματα κολοκύθας, κανέλας και τζίντζερ! Ένα cheesecake φουρνιστό με βάση μπισκότου και σοκολάτα (ή μάλλον κακάο) στην επιφάνεια!
Tip 1: Το ψήνουμε σε μπεν μαρί φούρνου, δηλαδή βάζουμε το τσέρκι μέσα σε ένα άλλο ταψί με νερό για να εξασφαλίσουμε το ομοιόμορφο, σωστό ψήσιμο χωρίς ρωγμές στην επιφάνεια.
Tip 2: Αν δεν έχεις τζίντερ φρέσκο μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1/2 κτγ τζίντζερ σε σκόνη.
Υλικά
Για τη βάση- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο σε μέτρια φωτιά
- 600 γρ. τυρί κρέμα
- 240 ml κρέμα γάλακτος
- 500 γρ. κολοκύθα βρασμένη
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη (ή λευκή κρυσταλλική)
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 3 αυγά
- 1 κτγ κανέλα
- 1 κυβάκι τζίντζερ (σαν ζάρι περίπου 4 γρ.)
- 10 γρ. κακάο
Εκτέλεση
Για τη βάση- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Παίρνουμε ένα τσέρκι με αποσπώμενα τοιχώματα και διάμετρο 22 εκ. και καλύπτουμε τη βάση του με λαδόκολλα.
- Χτυπάμε τα μπισκότα στο blender, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε ξανά μέχρι το μείγμα να έχει υφή σαν βρεγμένη άμμο.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι και με ένα ποτήρι το πιέζουμε να γίνει συμπαγές και ισόπαχο.
- Τέλος, ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν προσθέσουμε την κρέμα
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε καλά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε.
- Προσθέτουμε την κολοκύθα, το κορν φλάουρ, τα αυγά και την κανέλα.
- Τρίβουμε το τζίντζερ με ένα τρίφτη απευθείας μέσα στο μείγμα
- Προσθέτουμε το τυί κρέμα και χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός.
- Μεταφέρουμε περίπου μισό φλιτζάνι από το μίγμα σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε το κακάο και χτυπάμε καλά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα με το κακάο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
- Αδειάζουμε την κρέμα μέσα στο τσέρκι, αφού έχει κρυώσει ελαφρώς η βάση του ψημμένου μπισκότου
- Με τη σακούλα ζαχαροπλαστικής διακοσμούμε την επιφάνεια βάζοντας το μίγμα κακάο σε ομόκεντρους κύκλους. Έπειτα με μια οδοντογλυφίδα δίνουμε αφηρημένο σχήμα όπως το βίντεο.
- Χτυπάμε καλά το τσέρκι στο πάγκο της κουζίνας.
- Καλύπτουμε το τσέρκι στη βάση και γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρουμε το τσέρκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί.
- Προσθέτουμε νερό στο ταψί να φτάνει περίπου στα μισά από το τσέρκι.
- Αυτό ονομάζεται μπεν μαρί φούρνου και συντελεί στο να ψηθεί το cheesecake ομοιόμορφα και να μην κάνει ρωγμές στην επιφάνεια.
- Τέλος, ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180°C.Βγάζουμε το τσέρκι από το ταψί με το νερό, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ξεφορμάρουμε.