search

Ψητό cheesecake κολοκύθας με σοκολάτα

Σήμερα φτιάχνουμε ένα cheesecake φρουτένιο με αρώματα κολοκύθας, κανέλας και τζίντζερ! Ένα cheesecake φουρνιστό με βάση μπισκότου και σοκολάτα (ή μάλλον κακάο) στην επιφάνεια!

Tip 1: Το ψήνουμε σε μπεν μαρί φούρνου, δηλαδή βάζουμε το τσέρκι μέσα σε ένα άλλο ταψί με νερό για να εξασφαλίσουμε το ομοιόμορφο, σωστό ψήσιμο χωρίς ρωγμές στην επιφάνεια.

Tip 2: Αν δεν έχεις τζίντερ φρέσκο μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1/2 κτγ τζίντζερ σε σκόνη.

 



Υλικά

Για τη βάση
  • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο σε μέτρια φωτιά
Για την κρέμα
  • 600 γρ. τυρί κρέμα
  • 240 ml κρέμα γάλακτος
  • 500 γρ. κολοκύθα βρασμένη
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη (ή λευκή κρυσταλλική)
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 3 αυγά
  • 1 κτγ κανέλα
  • 1 κυβάκι τζίντζερ (σαν ζάρι περίπου 4 γρ.)
  • 10 γρ. κακάο

Εκτέλεση

Για τη βάση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Παίρνουμε ένα τσέρκι με αποσπώμενα τοιχώματα και διάμετρο 22 εκ. και καλύπτουμε τη βάση του με λαδόκολλα.
  • Χτυπάμε τα μπισκότα στο blender, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε ξανά μέχρι το μείγμα να έχει υφή σαν βρεγμένη άμμο.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι και με ένα ποτήρι το πιέζουμε να γίνει συμπαγές και ισόπαχο.
  • Τέλος, ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά.
  • Μόλις ψηθεί, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν προσθέσουμε την κρέμα
Για την κρέμα
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε καλά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε.
  • Προσθέτουμε την κολοκύθα, το κορν φλάουρ, τα αυγά και την κανέλα.
  • Τρίβουμε το τζίντζερ με ένα τρίφτη απευθείας μέσα στο μείγμα
  • Προσθέτουμε το τυί κρέμα και χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός.
  • Μεταφέρουμε περίπου μισό φλιτζάνι από το μίγμα σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε το κακάο και χτυπάμε καλά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα με το κακάο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  • Αδειάζουμε την κρέμα μέσα στο τσέρκι, αφού έχει κρυώσει ελαφρώς η βάση του ψημμένου μπισκότου
  • Με τη σακούλα ζαχαροπλαστικής διακοσμούμε την επιφάνεια βάζοντας το μίγμα κακάο σε ομόκεντρους κύκλους. Έπειτα με μια οδοντογλυφίδα δίνουμε αφηρημένο σχήμα όπως το βίντεο.
  • Χτυπάμε καλά το τσέρκι στο πάγκο της κουζίνας.
  • Καλύπτουμε το τσέρκι στη βάση και γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.
  • Μεταφέρουμε το τσέρκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί.
  • Προσθέτουμε νερό στο ταψί να φτάνει περίπου στα μισά από το τσέρκι.
  • Αυτό ονομάζεται μπεν μαρί φούρνου και συντελεί στο να ψηθεί το cheesecake ομοιόμορφα και να μην κάνει ρωγμές στην επιφάνεια.
  • Τέλος, ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180°C.Βγάζουμε το τσέρκι από το ταψί με το νερό, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ξεφορμάρουμε.
Cool Artisan