Πριν ξεκινήσεις την προετοιμασία του ολόκληρου κοτόπουλου για τo airfryer τσέκαρε ότι το μέγεθος του είναι σωστό για τον κάδο της συσκευής. Ο γενικός κανόνας είναι ότι ένα κοτόπουλο με βάρος 1,5 kg χωράει σε κάδο 7-8 λίτρα.
Για να είναι ζουμερό το κοτόπουλο το ψήνουμε πρώτα με την κοιλιά προς τα πάνω κι έπειτα το γυρνάμε από την άλλη. Για αυτή τη συνταγή δεν χρησιμοποιώ ταψάκι αλλά ψήνω απευθείας σε κάδο με “διάτρητη” βάση.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο, ολόκληρο
-
40 γρ. ελαιόλαδο
-
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
-
1 κ.σ. πάπρικα, γλυκιά
-
1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
-
1 κ.σ. θυμάρι, αποξηραμένο
-
1 σκ. σκόρδο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
1 κ.σ. μέλι
- 4 κλωνάρια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
- 1 λεμόνι, σε φέτες
- 1/2 σκόρδο
- 4 σουβλακόπιτες (ψημμένες, κομμένες)
Εκτέλεση
Για τη μαρινάδα-
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ κι ανακατεύουμε.
-
Φοράμε γάντια.
-
Αλείφουμε καλά το κοτόπουλο με τη μαρινάδα από όλες τις πλευρές
-
Γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου με το σκόρδο, το λεμόνι και το δεντρολίβανο
-
Μεταφέρουμε σε σκεύος (μεγάλο μπολ ή πιατέλα), σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να μαριναριστεί καλά.
-
Το βγάζουμε.
-
Ψήνουμε στους 160 για 45 λεπτά με την κοιλιά πάνω
-
Γυρίζουμε το κοτόπουλο ανάποδα και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά
-
Το βγάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά
-
Όσο περιμένουμε το 15λεπτο, αλείφουμε τις σουβλακόπιτες με λίγο λάδι και τις ψήνουμε στο airfryer στους 160 για 4 λεπτά
-
Κόβουμε και σερβίρουμε
-
Κόβουμε τη σελινόριζα και τη γλυκοπατάτα σε κύβους 1.5 εκατοστού.
-
Κόβουμε τις πιπεριές σε χοντρές ροδέλες.
-
Μεταφέρουμε σε μπολ.
-
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
-
Ανακατεύουμε καλά.
-
Ψήνουμε στους 180°C για 25 - 28 λεπτά.