Η πατσαβουρόπιτα είναι μια παραδοσιακή, αφράτη και τυρένια πίτα που ξεχωρίζει για την τραγανή υφή της και την πλούσια γεύση της. Στην κλασική της εκδοχή ψήνεται στον φούρνο, όμως η χρήση του air fryer προσφέρει μια πιο γρήγορη και υγιεινή εναλλακτική, καθώς απαιτεί λιγότερο λάδι και χρόνο μαγειρέματος.
Η συγκεκριμένη συνταγή συνδυάζει φύλλο κρούστας με έναν απολαυστικό χυλό από αυγά, γάλα, γιαούρτι και τυριά, χαρίζοντας στην πίτα μια υπέροχη κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση. Η γραβιέρα και η φέτα δημιουργούν έναν ισορροπημένο γευστικό συνδυασμό, ενώ το μοσχοκάρυδο προσθέτει διακριτική αρωματική ένταση.
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (1/6 της πίτας)
- Θερμίδες: ~320 kcal
- Πρωτεΐνες: ~14 g
- Λίπη: ~19 g
- Υδατάνθρακες: ~23 g
- Φυτικές Ίνες: ~1 g
Υλικά
- 250 γρ. φύλλο κρούστας
- 3 αυγά
- 250 ml γάλα
- 100 γρ. γιαούρτι
- 60 ml ελαιόλαδο
- 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 - 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 30 γρ. καλαμποκάλευρο
- 30 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Εκτέλεση
- Προετοιμασία φύλλων: Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε πολύ λεπτές λωρίδες.
- Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας να στεγνώσει για 30 λεπτά..
- Ετοιμάζουμε το μείγμα: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το κασέρι, τη φέτα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τα φύλλα και ανακατεύουμε καλά.
- Ψήσιμο: Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μικρό πυρίμαχο ταψάκι που χωρά στο air fryer και πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170°C για 25 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά γυρνάμε κι από την άλλη
- Τελικό γαρνίρισμα: Προσθέτουμε από πάνω την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 5-7 λεπτά στους 200°C, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Σερβίρισμα: Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε!