search

Πασχαλινό τσουρέκι (με ίνες) γεμιστό με σοκολάτα

Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές για τσουρέκια στη ζωή μου. Η γεύση που πάντα κυνηγούσα όμως κρυβόταν στα τσουρέκια που έφτιαχνε η μητέρα μου όταν ήμουν ακόμα μικρο παιδί. Αυτή τη συνταγή ζήτησα να μου δώσει φέτος, και όπως έμαθα είναι η συνταγή που της είχε γράψει σε ένα τεφτέρι η μητέρα της νονάς μου. Και για ακόμα μια φορά κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να διαφυλάσουμε τις συνταγές και τις γεύσεις που μας μεγάλωσαν. Εκεί κρύβεται όλη η μαγεία της κουζίνας και του πολιτισμού μας. Παλιά της γράφαμε σε τεφτέρια, τώρα τις ανεβάζουμε στο instagram. Το μέσο αλλάξει, οι αξίες όμως μένουν σταθερές όπως και το σκληρό αλεύρι από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου που χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα χρόνια στα τσουρέκια μας

Αυτή τη συνταγή θα φτιάξω για φέτος λοιπόν. Δόκιμασε την κι εσύ και στείλε μου φωτογραφία στο instagram @gabnikolaidis

Tip 1: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι χλιαρά. Πρέπει να έχουμε φροντίσεις να τα βγάλουμε από το ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες νωρίτερα.

Tip 2: Οι αναλογίες φτάνουν για 6 τσουρέκια. Μπορείς να μειώσεις τα υλικά στο μισό αν θες να κάνεις λιγότερα.

Tip 3: Ψήνουμε πάντα στον αέρα, στην τελευταία σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ποτέ δεν ψήνουμε 2 ταψιά συγχρόνως.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

Για τα τσουρέκια:
  • 2,5 κιλά αλεύρι για τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 120 γρ. ξηρή μαγιά Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 5 αυγά
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • Μισό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού από 3 πορτοκάλια
  • 8 γρ. μαχλέπι
  • 4 γρ. κακουλέ
  • 4 γρ. μαστίχα σε σκόνη (για να γίνει σκόνη τη χτυπάμε στο γουδί με λίγη ζάχαρη)
  • Ενάμισι ποτήρι νερό
  • 300 ml γαλα
Για τη γέμιση
  • 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
Για το άλοιμα
  • 50 ml γάλα
  • 1 κρόκο αυγού
  • 100 γρ. φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε από τη μαγιά. Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
  • Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας από τη ζάχαρη και ακόμα 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  • Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά. Θα φουσκώσει αρκετά που σημαίνει ότι χρειάζεσαι ένα αρκετά μεγάλο μπολ
  • Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουν υφή σαν κρέμα.
  • Με μια σπάτουλα κατεβάζουμε το μείγμα από τα τοιχώματα για να χτυπηθεί σωστά
  • Προσθετουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το 1/3 από το γάλα, τα αυγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα και τέλος το μείγμα της μαγιάς.
  • Χτυπάμε καλά να ενσωματωθούν πλήρως σε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα και ζυμώνουμε για 8 λεπτά.
  • Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να χωρίσουμε σε 2 δόσεις το μείγμα μας για να ζυμωθεί σωστά στην κουζινομηχανή. Απλά αφαιρούμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα και ζυμώνουμε με το μισό αλεύρι και το μισό γάλα, επαναλμβάνοντας.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη των τσουρεκιών με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε 2 ώρες σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει. Ο όγκος τους θα αυξηθεί έως και 3 φορές.
  • Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ισομεγέθης μπαλίτσες για να φτιάξουμε 6 τσουρέκια.
  • Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε κορδόνι με διάμετρο περίπου 5 εκατοστά.
  • Χρησιμοποιώντας ένα πλάστη πλαταίνουμε ελαφρώς τα κορδόνια και βάζουμε στο κέντρο, κατά μήκος, 1 λεπτή γραμμή από πραλίνα. Δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα γιατί θα ανοίξει η ζύμη. Εγώ το κάνω με σακούλα ζαχαροπλαστικής αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα μικρό κουταλάκι.
  • Ρολάρουμε ξανά το κορδόνι και κλείνουμε στο κέντρο τη πραλίνα φουντουκιού.
  • Τέλος, πλέκουμε τα κορδόνια σε πλεξούδα κι έπειτα κλείνουμε την πλεξούδα σε κύκλο.
  • Σκεπάζουμε τα τσουρέκια και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν για 45 λεπτά
  • Στη συνέχεια χτυπάμε το γάλα με τον κρόκο και με ένα πινέλο αλοίφουμε τα τσουρέκια μας. Αυτό θα τα κάνει γυαλιστερά και ελαφρώς πιο σκούρα. Για πιο ανοιχτό χρώμα χρησιμοποίσε μόνο γάλα.
  • Προσθέτουμε φιλέ αμυγδάλου στην επιφάνεια.
  • Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο μας.
  • Ψήνουμε για 35 λεπτά στους 165°C. Εάν ο φούρνος μας είναι αρκετά δυνατός τα καλύπτουμε με λαδόκολλα. Ψήνουμε στον αέρα στην κάτω κάτω σχάρα.
  • Τα τσουρέκια διατηρούνται φρέσκα έως και 2 εβδομάδες. Θα πρέπει να τα αφήσεις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα να τα τυλίξεις καλά με μεμβράνη. Για να μείνουν φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα τα βάζουμε στην κατάψυξη.
Cool Artisan