search

Μουσακάς με ψητά λαχανικά

Το πιο αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού, διάσημο σε όλο τον πλανήτη! Σήμερα σου δείχνω μια πιο ελαφριά εκδοχή, αφού ψήνω τα λαχανικά που χρησιμοποιώ, δηλαδή πατάτες, μελιτζάνες και κολοκυθάκια, και αποφεύγω να τα τηγανίσω.



Υλικά

Για τη βάση λαχανικών
  • 2 πατάτες
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
Για τον κιμά
  • 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 40 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 500 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 500 ml νερό
  • 400 γρ. χαλούμι τριμμένο
  • 1 κτγ μπούκοβο
  • 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 2 κρόκους

Εκτέλεση

Για τη βάση λαχανικών
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες με πάχος περίπου 0,5 εκ.
  • Τις αραδειάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τις καλύπτουμε με 2 κτσ ελαιόλαδο και αλάτι.
  • Τις ψήνουμε για περίπου 18 λεπτά στους 180°C μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, κόβουμε τα κοτσάνια και τα κόβουμε σε φέτες με πάχος περίπου 0,5 εκ.
  • Τα αραδειάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τις καλύπτουμε με 2 κτσ ελαιόλαδο και αλάτι.
  • Τα ψήνουμε για περίπου 14 λεπτά στους 180°C μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Για τον κιμά
  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να πάρει χρώμα σε μέτρια ένταση.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε μικρά καρέ και το σοτάρουμε να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ της ντομάτας και ανακατεύουμε καλά να πάει σε όλο τον πάτο από το τηγάνι μας.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και με τη σπάτουλα τον ανοίγουμε σε όλο το τηγάνι.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το νερό.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση για περίπου 20-30 λεπτά. Αν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, αφήνουμε στο σιγανό για μια ώρα. Με αυτό τον τρόπο θα μελώσει και θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο.
  • Τα τελευταία 10 λεπτά, προσθέτουμε το τριμμένο χαλούμι, ανακατεύουμε και κλείνουμε με καπάκι.
  • Αποσύρουμε
Για τη μπεσαμέλ
  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
  • Μετά προσθέτουμε και την τριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Αφού αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μπορούμε να ρίξουμε 2 κρόκους, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Για το στήσιμο
  • Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο ταψί
  • Προσθέτουμε τον κιμά και τον απλώνουμε να πάει παντού.
  • Τέλος προσθέτουμε τη μπεσαμέλ και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα.
Cool Artisan