search

Μοσχαράκι κοκκινιστό

Η πιο απλή συνταγή για να σου βγαίνει πάντα βελούδινο και να λιώνει στο στόμα! Το πιο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή ποιότητα κρέατος, προκειμένου να είναι μαλακό και να μαγειρευτεί σωστά. Το αγαπημένο μου κομμάτι για κοκκινιστό είναι η ελιά αλλά και με σπάλα βγαίνει καλό.

Το μυστικό είναι να σοτάρεις τα κομμάτια κρέατος σε καυτό ελαιόλαδο και να το θωρακίσεις πολύ καλά από όλες τις πλευρές. Αυτή τη διαδικασία την κάνεις σε μικρές δόσεις προσέχοντας να μην γεμίσεις ασφυκτικά την κατσαρόλα γιατί αν βάλεις πολλά κομμάτια από το κρέας θα βράσουν και δεν θα σοταριστούν σωστά. Επαναλαμβάνουμε το σορτάρισμα σε δόσεις για όλα τα κομμάτια κι από τις δυο πλευρές.

Μεγάλη προσοχή δίνουμε και στα μπαχαρικά ειδικά στην κανέλα για να μην υπερισχύουν στη γεύση και στο άρωμα.

Ο χρόνος βρασμού κυμαίνεται από 1,5 έως 2 ώρες ανάλογα με το κρέας. Μπορείς να το κάνεις και σε χύτρα ταχύτητας για να μειώσεις το χρόνο.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 800 γρ. μοσχάρι
  • 1 κρεμμύδι (κομμένο σε μικρά καρέ)
  • 2 σκελ. σκόρδο (πολτοποιημένες)
  • 150 ml κόκκινο κρασί (ξηρό)
  • 2 καρότα (περασμένα στο χοντρό του τρίφτη)
  • 1 κλων. σέλερι (κομμένο σε μικρά καρέ)
  • 40 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. ντομάτα περασμένη στον τρίφτη
  • 500 ml ζεστό νερό
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κτγ μπούκοβο
  • 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • 1/4 κτγ κανέλα
Για το σερβίρισμα
  • 500 γρ. λιγκουίνι
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι (ψιλοτριμμένο)

Εκτέλεση

  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
  • Σοτάρουμε σε δόσεις το κρέας να πάρεις χρώμα κι από τις δύο πλευρές.
  • Αποσύρουμε το κρέας.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Σβήνουμε με κόκκινο κρασί.
  • Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλερι.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να κάψει.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Σιγοβράζουμε για τουλάχιστον μιάμιση με δύο ώρες, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας μας. Αν χρειαστεί παραπάνω χρόνο συμπληρώνουμε με μισή κούπα καυτό ζεστό νερό.
Για το σερβίρισμα
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
  • Τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ
  • Προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη σάλτσα του κοκκινιστού και το τριμμένο τυρί.
  • Ανακατεύουμε καλά
  • Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και βάζουμε το κρέας από πάνω
Cool Artisan