search

Μια μηλόπιτα με καταγωγή από την Ολλανδία που όμως μάθαμε από την Αμερική, όπου είναι κι ένα από τα πιο δημοφιλή τους γλυκά! Η σημερινή συνταγή είναι πλούσια, χορταστική και βγάζει αρκετά κομμάτια! Μέσα στην τραγανή βουτυρένια ζύμη της σφραγίζεται μια γέμιση από μήλα που καραμελώνουν γλυκά, καθώς ψήνονται και καθώς απελευθερώνουν τους χυμούς τους.

Δες εδώ το βίντεο:

 

Διάβασε επίσης



Υλικά

Για τη ζύμη
  • 360 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 240 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αβγά
  • 600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση
  • 7 κόκκινα μήλα
  • 3 πράσινα μήλα
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. καρύδια
Για το τελείωμα
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κτσ γάλα
 

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους ενός εκατοστού
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.
  • Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε ξανά να ενσωματωθούν πλήρως.
  • Τέλος, πρσοθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε με μια μαρίζ και στη συνέχεια ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια δεμένη, ελαστική ζύμη. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και με την κουζινομηχανή.
Για τη γέμιση
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  • Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε καλά.
Για το στήσιμο
  • Χρησιμοποιούμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 25-27 εκ. Ιδανικά επιλέγουμε ένα ταψί με αποσπώμενα τοιχώματα για εύκολο ξεφορμάρισμα.
  • Βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε το ταψί και βάζουμε στη βάση ένα κομμάτι λαδόκολλα.
  • Παίρνουμε τα 3/4 της ζύμης και τη βάζουμε στη βάση του ταψιού. Με τα δάχτυλα την ανοίγουμε να "ντύσει" τη βάση και τα τοιχώματα του.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση και την "πατικώνουμε" ελαφρώς με το χέρι να κάτσει.
  • Τέλος, ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα και την απλώνουμε πάνω από τα μήλα.
  • Πιέζουμε με τα δάχτυλα περιμετρικά για να δέσει με τη ζύμη στα τοιχώματα
  • Χτυπάμε το κρόκο με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε στους 190ºC για 70 λεπτά στον αέρα, και μετά τα πρώτα 40 λεπτά καλύπτουμε την επιφάνεια με ένα αλουμινόχαρτο για να μην πάρει σκούρο χρώμα.
Cool Artisan