Δεν είναι τα παραδοσιακά μελομακάρονα, με τη γεύση που έχουμε συνηθίσει από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι η πιο υγιεινή εκδοχή τους, χωρίς αλεύρι και χωρίς ζάχαρη.
Τα 2 βασικά υλικά που χρησιμοποιώ είναι η βρόμη και το φιστικοβούτυρο ενώ τους δίνω γλυκιά γεύση με μέλι ή σιρόπι αγαύης/σφενδάμου για τη vegan εκδοχή τους.
Δες εδώ το βίντεο:
Υλικά
- 180 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 350 γρ. φιστικοβούτυρο
- 150 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης/ σφενδάμου
- 220 γρ. βρώμη
- 80 γρ. καρύδια
- 10 γρ. baking powder
- 1/2 κτγ κανέλα
- 1/2 κτγ μοσχοκάρυδο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 200 ml μέλι ή σιρόπι αγαύης/ σφενδάμου
- 100 ml νερό
- 2 στικς κανέλα
- 80 γρ. καρύδι, χοντροτριμμένο
- 50 ml μέλι ή σιρόπι αγαύης/ σφενδάμου
Εκτέλεση
Για το σιρόπι μελιού- Ξεκινάμε τη διαδικασία 3-4 ώρες πριν ψήσουμε τα μελομακάρονα γιατί θέλουμε να έχει κρυώσει εντελώς όταν τα σιροπιάσουμε
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά.
- Σιγοβράζουμε για 8 λεπτά
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χυμό πορτοκάλι, το φιστικοβούτυρο και το μέλι (ή σιρόπι αγαύης/ σφενδάμου)
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός για 4-5 λεπτά
- Βάζουμε στο μπλέντερ τη βρόμη, τα καρύδια, την κανέλα, το baking powder και το μοσχοκάρυδο.
- Χτυπάμε καλά μέχρι τα υλικά μας να αποκτήσουν υφή σαν αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα στερεά στο μπολ με τα υγρά.
- Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
- Πλάθουμε 30 μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Με τον τρίφτη του τυριού τους δίνουμε το χαρακτηριστικό σχήμα στην επιφάνεια τους.
- Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 17 λεπτά.
- Μόλις βγουν τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 15 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά (σύνολο 30 δευτερόλεπτα).
- Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τα γαρνίρουμε με τριμμένο καρύδι κι έξτρα μέλι (ή σιρόπι αγαύης/ σφενδάμου).