search

Δεν είναι τα παραδοσιακά μελομακάρονα, με τη γεύση που έχουμε συνηθίσει από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι η πιο υγιεινή εκδοχή τους, χωρίς αλεύρι και χωρίς ζάχαρη.

Τα 2 βασικά υλικά που χρησιμοποιώ είναι η βρόμη και το φιστικοβούτυρο ενώ τους δίνω γλυκιά γεύση με μέλι ή σιρόπι αγαύης/σφενδάμου για τη vegan εκδοχή τους.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

  • 180 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 350 γρ. φιστικοβούτυρο
  • 150 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης/ σφενδάμου
  • 220 γρ. βρώμη
  • 80 γρ. καρύδια
  • 10 γρ. baking powder
  • 1/2 κτγ κανέλα
  • 1/2 κτγ μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
  •  200 ml μέλι ή σιρόπι αγαύης/ σφενδάμου
  • 100 ml νερό
  • 2 στικς κανέλα
Για το στήσιμο
  • 80 γρ. καρύδι, χοντροτριμμένο
  • 50 ml μέλι ή σιρόπι αγαύης/ σφενδάμου

Εκτέλεση

Για το σιρόπι μελιού
  • Ξεκινάμε τη διαδικασία 3-4 ώρες πριν ψήσουμε τα μελομακάρονα γιατί θέλουμε να έχει κρυώσει εντελώς όταν τα σιροπιάσουμε
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά.
  • Σιγοβράζουμε για 8 λεπτά
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
Για τα μελομακάρονα
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χυμό πορτοκάλι, το φιστικοβούτυρο και το μέλι (ή σιρόπι αγαύης/ σφενδάμου)
  • Χτυπάμε με μίξερ χειρός για 4-5 λεπτά
  • Βάζουμε στο μπλέντερ τη βρόμη, τα καρύδια, την κανέλα, το baking powder και το μοσχοκάρυδο.
  • Χτυπάμε καλά μέχρι τα υλικά μας να αποκτήσουν υφή σαν αλεύρι.
  • Προσθέτουμε τα στερεά στο μπολ με τα υγρά.
  • Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
  • Πλάθουμε 30 μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Με τον τρίφτη του τυριού τους δίνουμε το χαρακτηριστικό σχήμα στην επιφάνεια τους.
  • Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 17 λεπτά.
  • Μόλις βγουν τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 15 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά (σύνολο 30 δευτερόλεπτα).
  • Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τα γαρνίρουμε με τριμμένο καρύδι κι έξτρα μέλι (ή σιρόπι αγαύης/ σφενδάμου).
Cool Artisan