search

Μελιτζάνες ιμάμ

Μελιτζάνες μελωμένες, καλοκαιρινές, πεντανόστιμες! Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί! Λαχταριστές, πολύ ελαφριές και βίγκαν (αν δεν θες την παραδοσιακή φέτα και βάλεις φυτική)! Το ιμάμ είναι ένα φαΐ που γίνεται σε ταψί και κατσαρόλα αλλά για μένα στη γάστρα δίνει την πιο νόστιμη εκδοχή του! Το ψήνουμε στο φούρνο αλλά αν έχεις ξυλόφουρνο στην αυλή άναψε τον και φώναξε με να μαγειρέψουμε μαζί γιατί πραγματικά αυτό το φαΐ ψημένο στα ξύλα μέσα σε πήλινη γάστρα είναι ο ορισμός της ευτυχίας.

Διάβασε επίσης:

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

  • 10 μελιτζάνες
  • 5 κρεμμύδια
  • 4  σκελίδες σκόρδο
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτς
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 ματσ. μαϊντανός
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 300 γρ φέτα

Εκτέλεση

Για τις μελιτζάνες
  • Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες.
  • Κόβουμε μια μικρή φέτα από το κάτω μέρος της κάθε μελιτσάνας.
  • Με ένα μαχαίρι τις ξεφλουδίζουμε ριγωτά
  • Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της μελιτζάνας για να υποδεχτεί τη γέμιση
  • Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλάτι και καλύπτουμε με νερό
  • Τις αφήνουμε να σταθούν για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι
Για τη γάστρα
  • Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο στη βάση της γάστρας.
  • Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις αραδιάζουμε στη γάστρα
  • Τη γέμιση που περίσσεψε τη βάζουμε πάνω από τις μελιτζάνες.
  • Προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη
  • Σκεπάζουμε και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200°C για μια ώρα
  • Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά
  • Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φέτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Cool Artisan