Μελιτζάνες μελωμένες, καλοκαιρινές, πεντανόστιμες! Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί! Λαχταριστές, πολύ ελαφριές και βίγκαν (αν δεν θες την παραδοσιακή φέτα και βάλεις φυτική)! Το ιμάμ είναι ένα φαΐ που γίνεται σε ταψί και κατσαρόλα αλλά για μένα στη γάστρα δίνει την πιο νόστιμη εκδοχή του! Το ψήνουμε στο φούρνο αλλά αν έχεις ξυλόφουρνο στην αυλή άναψε τον και φώναξε με να μαγειρέψουμε μαζί γιατί πραγματικά αυτό το φαΐ ψημένο στα ξύλα μέσα σε πήλινη γάστρα είναι ο ορισμός της ευτυχίας.
Διάβασε επίσης:
- Τα 8 καλύτερα blender της αγοράς κάτω από 30 ευρώ
- Τα 5 καλύτερα μίξερ χειρός της αγοράς από 18 έως 40 ευρώ
- Έρευνα αγοράς: Οι 6 καλύτερες μηχανές espresso για καφέ στο σπίτι
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
-
10 μελιτζάνες
-
5 κρεμμύδια
-
4 σκελίδες σκόρδο
-
400 γρ. σάλτσα ντομάτς
-
200 ml ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
1/2 ματσ. μαϊντανός
-
1 λεμόνι (χυμός)
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
300 γρ φέτα
Εκτέλεση
Για τις μελιτζάνες- Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες.
- Κόβουμε μια μικρή φέτα από το κάτω μέρος της κάθε μελιτσάνας.
- Με ένα μαχαίρι τις ξεφλουδίζουμε ριγωτά
- Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της μελιτζάνας για να υποδεχτεί τη γέμιση
- Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλάτι και καλύπτουμε με νερό
- Τις αφήνουμε να σταθούν για 30 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι
- Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο στη βάση της γάστρας.
- Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις αραδιάζουμε στη γάστρα
- Τη γέμιση που περίσσεψε τη βάζουμε πάνω από τις μελιτζάνες.
- Προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη
- Σκεπάζουμε και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200°C για μια ώρα
- Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά
- Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φέτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.