Ένα καλοκαιρινό πιάτο με μελιτζάνες που αποφεύγω να τηγανίσω αλλά τις ψήνω στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο για να μαλακώσουν και να γίνουν τρυφερές. Έτσι το φαγητό μου γίνεται πολύ πιο ελαφρύ! Οι μελιτζάνες που θα βρεις στο super market δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα γιατί έχουν λίγα, μικρά σπόρια! Ξεπίκρισμα χρειάζονται κυρίως οι φλάσκες με μεγάλα σπόρια, αυτές τις κόβουμε και τις αφήνουμε σε αλατόνερο για μια ώρα. Διαλέγουμε μελιτζάνες με σφικτή σάρκα, λεία και εντελώς τεντωμένη φλούδα, χωρίς μαλακά σημεία και χτυπήματα.
Διάβασε επίσης:
- Τα 8 καλύτερα blender της αγοράς κάτω από 30 ευρώ
- Τα 5 καλύτερα μίξερ χειρός της αγοράς από 18 έως 40 ευρώ
- Έρευνα αγοράς: Οι 6 καλύτερες μηχανές espresso για καφέ στο σπίτι
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
Για τις μελιτζάνες- 4 μελιτζάνες
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 ποτήρι κρασί λευκό
- 1 κτσ πελτέ ντομάτας
- 6 ντομάτες, ώριμες, χτυπημένες στο μπλέντερ
- 1 κτγ μέλι
- αλάτι
- πιπέρι
- 400 γρ. φέτα
- 200 γρ. ανθότυρο
- 200 γρ. μοτσαρέλα για πίτσα
Εκτέλεση
Για τις μελιτζάνες- Τις κόβουμε σε φέτες
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι τις χαράζουμε χιαστί
- Με ένα πινέλο τις λαδώνουμε ελαφρώς.
- Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο
- Σβήνουμε με λευκό κρασί
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε να δέσει η σάλτσα μας. Περίπου για 30 λεπτά
- Σε ένα ταψάκι βάζουμε μια στρώση από μελιτζάνες
- Προσθέτουμε μια στρώση από σάλτσα ντομάτας
- Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τη φέτα και το ανθότυρο
- Επαναλαμβάνουμε βάζοντας τις υπόλοιπες μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας, φέτα κι ανθότυρο
- Τελειώνουμε με τριμμένη μοτσαρέλα
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά.