Τα ψιλοκομμένα μανιτάρια παίρνουν τη θέση του κιμά δίνοντας ένα υπέροχα πεντανόστιμο αποτέλεσμα. Η κρέμα γραβιέρας είναι η ιδανική συνταγή για όσους λατρεύουν τα πιάτα με λιωμένο τυρί, για όσους αγαπάνε τα comfort πιάτα με την αίσθηση της γραβιέρας που λιώνει σε κάθε μπουκιά.
Διάβασε επίσης:
- Τα 8 καλύτερα blender της αγοράς κάτω από 30 ευρώ
- Τα 5 καλύτερα μίξερ χειρός της αγοράς από 18 έως 40 ευρώ
- Έρευνα αγοράς: Οι 6 καλύτερες μηχανές espresso για καφέ στο σπίτι
Υλικά
16-18 φύλλα λαζάνια Για τα μανιτάρια- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 600 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν
- 600 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
- 2 κλωνάρια θυμάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 150 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. αλεύρι
- 1,5 lt γάλα
- 300 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 300 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 2 αυγά (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα μανιτάρια- Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά καρέ
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε πολύ μικρά κομμάτια
- Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να χάσουν όλη την υγρασία τους.
- Τέλος προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι κι ανακατεύουμε.
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
- Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρώς η κρέμα. Δεν θέλουμε να σφίξει πολύ
- Μετά προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί (μοτσαρέλα και γραβιέρα) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Αφού κλείσουμε το μάτι από τη φωτιά μπορούμε να ρίξουμε 2 αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.