To street food στη θρεπτική, σπιτική εκδοχή του! Σήμερα σου δείχνω πως να φτιάξεις πεντανόστιμα “κεφτεδάκια” φακής με βρόμη και γλυκοπατάτα τα οποία “τηγανίζω” στο airfryer χωρίς λάδι. Φυσικά μπορείς να τα φτιάξεις και στο φούρνο ή ακόμα και να τα τηγανίσεις παραδοσιακά σε ηλιέλαιο.
Τα σερβίρω μέσα σε κυπριακή πίτα με vegan τζατζίκι από την Condito The Green Line. Είναι το πρώτο vegan τζατζίκι που κυκλοφόρησε στα ψυγεία του σούπερμαρκετ με μια συνταγή που συνδυάζει φυτικό επιδόρπιο αμυγδάλου, φρέσκο αγγουράκι, σκόρδο, άνηθο και ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τόσο η υφή όσο και η γεύση θυμίζει το παραδοσιακό τζατζίκι! Δροσερό και ελαφρύ. Μόνο που αυτό είναι χωρίς γαλακτοκομικά και γλουτένη.
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 γλυκοπατάτα, περασμένη από το χοντρό του τρίφτη
- 1 σκελίδα σκόρδο, περασμένη από τον τρίφτη
- 1 κυβάκι τζίντζερ, σαν ζάρι, περασμένο από τον τρίφτη
- 200 γρ. φακές, βρασμένες
- 60 γρ. νιφάδες βρώμης
- 1 λεμόνι (χυμό)
- ½ ματσάκι μαϊντανό (τα φύλλα)
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κυπριακές πίτες
- 4 κτσ τζατζίκι Condito, The Green Line
- 6 κεφτεδάκια από φακές
Εκτέλεση
Για τους κεφτέδες φακής- Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε τις βρασμένες φακές με τη βρόμη.
- Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με τη γλυκοπατάτα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το ζίντζερ, αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε να μαλακώσουν εντελώς.
- Προσθέτουμε το μίγμα φακής - βρόμης κι ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι και το ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Πλάτουμε το μίγμα σε κεφτεδάκια και τα μεταφέρουμε στο air fryer. Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180°C.
- Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε air fryer μπορούμε να ψήσουμε τα κεφτεδάκια στο φούρνο μας, στους 180°C για 45 λεπτά
- Περνάμε τις κυπριακές πίτες για λίγο από την τοστιέρα και τις ανοίγουμε στη μέση.
- Απλώνουμε στη βάση το τζατζίκι Condito, The Green Line
- Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, τη σαλάτα, κλείνουμε κι απολαμβάνουμε.