Για αυτή τη συνταγή θα λερώσεις ένα μόνο τηγάνι και θα χρειαστείς 15 μόλις λεπτά! Και θα έχεις το πιο απολαυστικό, βελούδινο, δεμένο κριθαρότο. Τα μυστικά tips για να πετύχεις το τέλειο δεμένο αποτέλεσμα είναι:
- Να τσιγαρίσεις το κριθαράκι με το κρεμμύδι για να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα πριν μπουν τα υγρά.
- Να προσθέσεις το βούτυρο, το ζωμό, την κρέμα γάλακτος και το τυρί τα τελευταία λεπτά πριν αποσύρεις από τη φωτιά και να σερβίρεις αμέσως.
Υλικά
- 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 λουκάνικο με πράσο, κομμένο σε φέτες
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 250 γρ. κριθαράκι, μέτριο
- 120 γρ. κρασί λευκό
- 500 γρ. ζωμό κοτόπουλου
- 50 ml κρέμα γάλακτος
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Εκτέλεση
- Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
- Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και το μαγειρεύουμε να λαδωθεί καλά από όλες τις πλευρές και να χρυσίσει.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε το λουκάνικο, τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να χάσουν τον όγκο τους και να σοταριστούν.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ζωμό σταδιακά σε κουταλιές προσέχοντας να απορροφήσει το κριθαράκι το ζωμό πριν προσθέσουμε την επόμενη κοθυταλιά.
- Έπειτα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί.
- Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε να δέσει το κριθαρότο μας.
- Τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.