Μια συνταγή συνώνυμο της γαλλικής κουζίνας με καταγωγή από την περιοχή της Λωρραίνης που βρίσκεται στα σύνορα τα της Γαλλίας με τη Γερμανία. Είναι μια τάρτα που έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη για τη φινετσάτη, βουτυράτη γεύση της και είναι αντικείμενο συναγωνισμό για τα γαλλικά εστιατόρια όλου του κόσμου.
Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στον ιδιαίτερο τρόπο που ψήνουμε τη ζύμη σε 3 στάδια για να πετύχουμε τέλειο τραγανό και συγχρόνως “γεμάτο” αποτέλεσμα στη γεύση. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται χοιρινό μπέικον σε μεγάλα κομμάτια που ψήνονται πριν ξαπλώσουν επάνω στη ζύμη αλλά στη χώρα μας (και για μεγαλύτερη ευκολία) μπορείς να τη φτιάξεις με το κλασικό μπέικον σε φέτες, ψιλοκομμένο.
Υλικά
Για τη ζύμη- 330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., συν έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
- 230 γρ. βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κρόκους, από μέτρια αβγά, ο ένας αραιωμένος σε 1 κ.σ. νερό
- 40 γρ. νερό
- 150 γρ. μπέικον
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 4 αυγά
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 20 γρ. κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια
Εκτέλεση
Για τη ζύμη- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι.
- Δουλεύουμε καλά με τα χέρια μας, 2-3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
- Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού, το νερό, και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι πολύ ελαστική.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 25-30 λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε 5 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας να μαλακώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Βάζουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και βάζουμε επάνω τη ζύμη.
- Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε μεμια δεύτερη λαδόκολλα και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ.
- Βγάζουμε την επάνω λαδόκολλα και κρατάμε μόνο την κάτω λαδόκολλα με τη ζύμη.
- Την αναποδογυρίζουμε και τη φέρνουμε πάνω από την ταρτιέρα.
- Με τα δάχτυλα μας την τοποθετούμε καλά σε όλη την ταρτιέρα.
- Γυρνάμε προς τα έξω τη ζύμη που προεξέχει από την ταρτιέρα, για να κρατήσει το σχήμα της και κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν.
- Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας από αυτά που χρησιμοποιήσαμε.
- Τοποθετούμε ωμά ρεβίθια πάνω στη λαδόκολλα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα ωμά όσπρια.
- Αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο αβγού αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό. Με αυτό τον τρόπο αδιαβροζοποιούμε τη ζύμη.
- Ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να χρυσαφίσει.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
- Σοτάρουμε το μπέικον να χρυσαφίσει ελαφρώς.
- Το απλώνουμε στο εσωτερικό της τάρτας.
- Προσθέτουμε από πάνω την γραβιέρα.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
- Περιχύνουμε την τάρτα μας.
- Προσθέτουμε από πάνω διάσπαρτο το βούτυρο σε διάφορα σημεία.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.