search

Κιμαδόπιτα με γραβιέρα

Η κλασσική κιμαδόπιτα σε μια λαχταριστή εκδοχή με τραγανό φύλλο και μελωμένη γέμιση. Ψήνεται στο airfryer, γρήγορα και με λίγο λάδι ενώ γίνεται super τραγανή από όλες τις πλευρές.

Tip: Γύρισε την πίτα στα τελευταία 15 λεπτά ψησίματος για να γίνει τραγανή κι από τις δύο πλευρές.



Υλικά

Για τον κιμά
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό μικρό, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 πράσο μικρό, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 50 ml κόκκινο κρασί
  • 20 γρ. σταφίδα, κορινθιακή
  • 40 γρ. κουκουνάρι
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 5 κτσ φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το στήσιμο
  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 3 ντομάτες
  • 400 ml γάλα
  • 3 αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για τον κιμά
  • Σοτάρουμε ελαφρώς το κουκουνάρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα
  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε τον κιμά, τον σπάμε με μια κουτάλα να καλύψει όλο το ταψί και τον μαγειρεύουμε από όλες τις πλευρές.
  • Σβήνουμε με κόκκινο κρασί
  • Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο κι ανακατεύουμε καλά. Σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την τριμμένη γραβιέρα.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε κι αποσύρουμε από το μάτι.
Για το στήσιμο
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα.
  • Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
  • Βάζουμε στη φάση 6 φύλλα κρούστας σταυρωτά, λαδώνοντας ελαφρώς εναλλάξ.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση του κιμά.
  • Από πάνω απλώνουμε το υπόλοιπο τυρί και τις φέτες τομάτας.
  • Περιχύνουμε με το μίγμα των αυγών
  • Προσθέτουμε τα άλλα 6 φύλλα κρούστας λαδώνοντας ελαφρώς εναλλάξ.
  • Κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν και γυρίζουμε το φύλλο εσωτερικά.
  • Χαράζουμε τα κομμάτια
  • Ψήνουμε στους 160°C για 45 - 55 λεπτά
Cool Artisan