Η κλασσική κιμαδόπιτα σε μια λαχταριστή εκδοχή με τραγανό φύλλο και μελωμένη γέμιση. Ψήνεται στο airfryer, γρήγορα και με λίγο λάδι ενώ γίνεται super τραγανή από όλες τις πλευρές.
Tip: Γύρισε την πίτα στα τελευταία 15 λεπτά ψησίματος για να γίνει τραγανή κι από τις δύο πλευρές.
Υλικά
Για τον κιμά- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό μικρό, κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 πράσο μικρό, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 50 ml κόκκινο κρασί
- 20 γρ. σταφίδα, κορινθιακή
- 40 γρ. κουκουνάρι
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 5 κτσ φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
- 3 ντομάτες
- 400 ml γάλα
- 3 αυγά
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τον κιμά- Σοτάρουμε ελαφρώς το κουκουνάρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε τον κιμά, τον σπάμε με μια κουτάλα να καλύψει όλο το ταψί και τον μαγειρεύουμε από όλες τις πλευρές.
- Σβήνουμε με κόκκινο κρασί
- Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο κι ανακατεύουμε καλά. Σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την τριμμένη γραβιέρα.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε κι αποσύρουμε από το μάτι.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα.
- Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
- Βάζουμε στη φάση 6 φύλλα κρούστας σταυρωτά, λαδώνοντας ελαφρώς εναλλάξ.
- Προσθέτουμε τη γέμιση του κιμά.
- Από πάνω απλώνουμε το υπόλοιπο τυρί και τις φέτες τομάτας.
- Περιχύνουμε με το μίγμα των αυγών
- Προσθέτουμε τα άλλα 6 φύλλα κρούστας λαδώνοντας ελαφρώς εναλλάξ.
- Κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν και γυρίζουμε το φύλλο εσωτερικά.
- Χαράζουμε τα κομμάτια
- Ψήνουμε στους 160°C για 45 - 55 λεπτά