Είχα βάλει στόχο εδώ και αρκετές εβδομάδες να βγάλω μια συνταγή για κέικ με βρώμη που να μην έχει καθόλου αλεύρι για όλες τις χρήσεις στα υλικά όπως γίνεται συνήθως. Ήθελα να φτιάχνεται εκ εξολοκλήρου με βρώμη! Και το έφτιαξα! Αφράτο, ζουμερό και ελαφρώς ψιχουλιαστό! Το μυστικό είναι στο ότι χτυπάω τη βρώμη Quaker με τη καστανή ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν υφή σαν αλεύρι, σαν άχνη.
Το φτιάχνω με καστανή ζάχαρη αλλά μπορείς να το φτιάξεις και με λευκή. Του δίνω έξτρα γεύση με σοκολάτα και καρύδι! Αν θες μπορείς να παραλείψεις τη σοκολάτα και να αντικαταστήσεις τα καρύδια με ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή φουντούκι.
Tip: Μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα με ρόφημα αμυγδάλου ή ό,τι άλλο φυτικό ρόφημα προτιμάς.
Υλικά
- 300 γρ. βρώμη Quaker
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ. γάλα
- 3 αυγά + 2 ασπράδια
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 3 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
- 100 γρ. καρύδι
Εκτέλεση
- Βάζουμε στο blender τη βρώμη με την καστανή ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε για ακόμα 10 δευτερόλεπτα να ανακατευτεί.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υγρά, δηλαδή τα αυγά, τα ασπράδια, το γάλα, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα ποροκαλιού.
- Προσθέτουμε και την κανέλα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα αυγοδάρτη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα στερεά στα υγρά.
- Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας, το καρύδι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Μεταφέρουμε σε μία φόρμα 10 εκ. x 44 εκ. ή σε δύο φόρμες 10 εκ. x 22 εκ.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50 λεπτά. Τα τελευταία 20 λεπτά του ψησίματος καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να μην πάρει σκούρο χρώμα η επιφάνεια.