search

Κέικ βανίλια – κακάο

Είναι το πιο μαμαδίστικο κέικ, το κλασικό κέικ με βανίλια και κακάο! Αυτό που μας έφτιαχναν πάντα οι μαμάδες μας όταν είμασταν παιδιά. Σήμερα μοιράζομαι τη δική μας οικογενειακή συνταγή χωρίς να την πειράξω καθόλου, χωρίς να αλλάξω ούτε ένα γραμμάριο γιατί μερικά πράγματα είναι καλύτερα να μένουν σταθερά μέσα στο πέρασμα του χρόνου.



Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου, αλλιώς το ζεσταίνουμε στο φούρνο)
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 260 ml γάλα
  • 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 30 γρ. κακάο
Για τη διακόσμηση
  • 50 γρ. μαύρη κουβερτούρα
  • 20 γρ. λευκή κουβερτούρα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στον αέρα στους 170°C
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη με το μαλακωμένο βούτυρο.
  • Χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά προσέχοντας να ενσωματωθεί πλήρως το προηγούμενο πριν προσθέσουμε το επόμενο.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια, το γάλα και χτυπάμε να ενσωματωθούν
  • Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ (και στη συνέχεια με το μίξερ χειρός) μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  • Μεταφέρουμε το 1/3 του μίγματος σε ένα άλλο μπολ.
  • Προσθέτουμε το κακάο στο 1/3 του μίγματος και χτυπάμε μέχρι να είναι ομοιογενές.
  • Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ.
  • Προσθέτουμε στη φόρμα το μίσό από το μείγμα βανίλιας του κέικ
  • Προσθέτουμε το μίγμα κακάο
  • Τελειώνουμε με το μίγμα βανίλιας
  • Ψήνουμε στους 170°C για 60 λεπτά στον αέρα.
  • Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και διακοσμούμε λιωμένη λευκή και μαύρη κουβερτούρα
Cool Artisan