search

Κέικ πορτοκάλι με τρούφα σοκολάτας (χωρίς βούτυρο, χωρίς ζάχαρη)

Χωρίς βούτυρο, χωρίς ζάχαρη με όλη τη γεύση και μια απόλυτα υπέροχη υφή! Μπορεί να γίνει και βίγκαν αντικαθιστώντας το μέλι με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης.

Tip: Το γλάσο που προτείνω έχει ζάχαρη άχνη αλλά μπορείς να το παραλείψεις. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις και λιωμένη, μαύρη κουβερτούρα.

Διάβασε επίσης:

Δες εδώ το βίντεο:

 

Διάβασε επίσης



Υλικά

Για τα στερεά
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κτγ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κτγ μαγερική σόδα
Για τα υγρά
  • 400 γρ. χυμό πορτοκάλι (φρεσκοστυμμένο)
  • 300 γρ. μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης για τη vegan εκδοχή)
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. τρούφα σοκολάτας
Για τη φόρμα
  • 2 κτσ ελαιόλαδο
  • αλεύρι για να αχνίσουμε τη φόρμα
Για το γλάσο (προαιρετικά)
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κτσ νερό
  • 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
 

Εκτέλεση

Για τα στερεά
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη μαγερική σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Για τα υγρά
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε καλά το χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, το μέλι, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και το εκχύλισμα βανίλιας.
 
  • Προσθέτουμε στα υγρά το μείγμα με τα στερεά και ομογενοποιούμε με μια σπάτουλα.
  • Τέλος προσθέτουμε την τρούφα σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα.
  • Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε καλά τη φόρμα για το κέικ.
  • Μεταφέρουμε το μίγμα μας στη φόρμα.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις για 60 λεπτά.
  • Αφήνουμε το κέικ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
  • Αναμειγνύουμε τα υλικά για το γλάσο και καλύπτουμε το κρύο κέικ
Cool Artisan