Ο φθινοπωρινός καιρός μας βάζει σε διάθεση για χουχούλιασμα στον καναπέ με ζεστά ρογήματα και φρεσκοψημμένο κέικ. Σήμερα σου δείχνω πως να φτιάξεις την πιο ελαφριά και light συνταγή για κέικ με γιαούρτι, μέλι κι ελαιόλαδο. Βάζω και μια χούφτα χοντροσπασμένο καρύδι για να δώσει μια τραγανή αίσθηση σε κάθε μπουκιά. Το μυστικό για να φουσκώσει καλά το κέικ είναι να έχεις όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου, να κοσκινίσεις το αλεύρι και να μην το “παρακάνεις” με το ανακάτεμα.
Αφορμή για τη σημερινή συνταγή είναι η συλλεκτική shopping bag του Olicatessen που αυτή την περίοδο έχει αφιέρωμα στο μέλι και τα αρωματικά βότανα. Το αγαπημένο μου on line παντοπωλείο, το www.olicatessen.gr έχει συγκεντρώσει τα πιο αρωματικά μέλια της Ελλάδας και μάλιστα σε μια μεγάλη ποικιλία όπως είναι το μέλι πορτοκαλιάς του Γεωργάκα από τη Χαλκιδική, το μέλι Ρείκι Χελμός από τις πλαγιές της Αχαϊας και το βιολογικό μέλι Πολυκόμπου από τη Beekeeper,
Στα ράφια του www.olicatessen.gr θα βρεις και μια υπέροχη ποικιλία από αφεψήματα, ελληνικά τσάγια, βιολογικές ποικιλίες σε υπέροχες συσκευασίες. Εδώ σου έχω κάνει το δικό μου top 5 με αγαπημένες γεύσεις:
- Anthea Organics – Μίγμα Energy με φασκόμηλο, γνωστό και ως το βότανο της αθανασίας, μέντας με διεγερτικές ιδιότητες σε σώμα και νου και δενδρολίβανο για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
- Rhoeco – Βιολογικό Βοτανικό Ρόφημα Sea με μελισσόχορτο, φλαμούρι, λεβάντα και χαμομήλι
- grizo & prasino – Xana & Xana, χειροποίητο βιολογικό βοτανικό μίγμα μόνο με βότανα βιολογικής καλλιέργειας από τη Ροδόπη. Περιέχει ολόκληρα φύλλα δενδρολίβανου και λουίζας καθώς και ολόκληρα άνθη αλθαίας.
- Arritos – Springing Vivid Wonders, Μείγμα ελληνικών βοτάνων με 12 μονοδόσεις σε πουγκάκια από βαμβάκι, με τσάι βουνού Ολύμπου, φλισκούνι και δίκταμο Κρήτης.
- Sparoza – SHAMAN, ένα χειροποίητο μείγμα από φρεσκοαλεσμένα μπαχαρικά και ποιοτικό μαύρο τσάι, το οποίο αφήνει μια καυτερή επίγευση.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διάβασε επίσης
Υλικά
- 3 αβγά
- 250 γρ μέλι
- 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι (μόνο ξύσμα)
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κτγ baking powder
- 1/2 κτγ baking soda
- 1 πρέζα αλάτι
- 80 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170°C στις αντιστάσεις
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το μέλι και το ελαιόλαδο.
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε και το γιαούρτι και χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το ξύσμα από 1 λεμόνι.
- Χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο προσθέτουμε στο μίγμα τα στερεά στοιχεία, δηλαδή το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
- Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και αναμειγνύουμε με το μίγμα του κέικ
- Προετοιμάζουμε τη φόρμα για κέικ καλύπτοντας με ελαιόλαδο και αλεύρι την επιφάνεια.
- Μεταφέρουμε το μίγμα στη φόρμα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχαρα του φουρνου, στους 170 °C για 55 με 60 λεπτά.