search

Σήμερα σου δίνω την πιο απλοποιημένη συνταγή για καρυδόπιτα, ένα γλυκό που είναι βαθιά χαραγμένο στην ελληνική παράδοση! Το τριμμένο καρύδι χαρίζει απλόχερα τη “μαγεία” του σε ένα κέικ που φτιάχεται με τα πιο απλά υλικά χωρίς να απαιτεί ικανότητες και ιδιαίτερη ζαχαροπλαστική μαεστρία.

Το μυστικό βρίσκεται στο σωστό σιρόπιασμα που γίνεται σε δόσεις όταν η τόσο η καρυδόπιτα όσο και το σιρόπι είναι καυτά.

 



Υλικά

  • 5 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 280 γρ. αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. τριμμένα καρύδια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
Για το σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.
  • Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 25 εκ.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη.
  • Χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το χοντροτριμμένο καρύδι, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε στο ταψάκι που έχουμε προετοιμάσει.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 60 λεπτά.
Για το σιρόπι
  • Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
  • Βράζουμε για 5 λεπτά για να δέσει το σιρόπι.
  • Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα μόλις βγει καυτή από το φούρνο.
  • Προαιρετικά γαρνίρουμε με γκανάς σοκολάτας.