Μια ιταλική λιχουδιά στην πιο υγιεινή της εκδοχή! Σήμερα φτιάχνουμε ένα πεντανόστιμο καλτσόνε με σπιτική ζύμη χωρίς περιττά λάδια και πρόσθετα.
Για τη γέμιση επιλέγω ketchup Condito χωρίς προσθήκη ζάχαρης η οποία δεν κρύβει στα συστατικά της “περίεργα” πρόσθετα αλλά γλυκαίνεται φυσικά με μέλι. Και βέβαια δεν λείπει το τυρί με μειωμένα λιπαρά που λιώνει μέσα στο σκεπασμένο καλτσόνε, μπερδεύεται με την ketchup και δημιουργεί το πιο εθιστικό, τυρολιωμένο αποτέλεσμα.
Για τα υπόλοιπα υλικά χρησιμοποιώ σοταρισμένα μανιτάρια και ντοματίνια φρέσκα, αλλά εσύ μπορείς να βάλεις ό,τι υλικά θες!
Υλικά
Για τη ζύμη- 600 γρ. αλεύρι, σκληρό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαγιά
- 2 κ.γ. αλάτι
- 360 ml νερό
- 2 κτσ ελαιόλαδο & έξτρα για το άλειμμα του σκεύους
- 2 κτσ ketchup Condito χωρίς προσθήκη ζάχαρης
- 100 γρ. μανιτάρια, σοτέ
- 5 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 200 γρ. τυρί τριμμένο
- 1 κτσ ελαιόλαδο για το άλειμμα του κατσόνε
Εκτέλεση
Για τη ζύμη- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη
- Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς κι έπειτα ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μία μαλακή και ομογενοποιημένη ζύμη που μαζεύται γύρω από τον γάντζο.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με καθαρή, βαμβακερή και το αφήνουμε να φουσκώσει για μία με μιάμιση ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C στον αέρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα (περίπου 40 επί 30 εκατοστά)
- Απλώνουμε πάνω στη ζύμη τη ketchup Condito χωρίς προσθήκη ζάχαρης αφήνοντας 3 εκατοστά κενό από την κάθε πλευρά.
- Προθέτουμε τα μανιτάρια, τα ντοματίνια και το τυρί.
- Κλείνουμε τη ζύμη και τη σφραζίσουμε περιμετρικά, στριφογυρίζοντας τη ζύμη.
- Λαδώνουμε ελαφρώς της επιφάνεια
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για περίπου 35 λεπτά.