Τα τελευταία 2 χρόνια μου αρέσει πολύ η έθνικ κουζίνα και ειδικά, η ινδική. Μία από τις αγαπημένες μου συνήθειες είναι να επισκέπτομαι όλα τα καινούρια εστιατόρια της πόλης και να δοκιμάζω τα μενού τους! Έτσι άρχισα να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω τις γεύσεις και τις τεχνικές τους. Κύρια πηγή έμπνευσης αποτελεί, φυσικά, ο Jamie Oliver απ’ όπου και πήρα αυτή τη συνταγή, τροποποιώντας την στις δικές μου γεύσεις.
Υλικά
- 1 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλο
- 1 γεμάτη κ.σ. ψιλοκομμένο τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. ελληνικό γιαούρτι, πλήρες σε λιπαρά
- 1 αποξηραμένο κόκκινο τσίλι
- 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κόλιανδρο
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. κουρκουμάς
- 1 κ.γ. garam masala
- νερό
- 75 γρ. γάλα καρύδας
- λίγο αλάτι
- 2 γεμάτη κ.σ. αλεσμένα αμύγδαλα
- χυμός από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα φιλέτα σε μπουκίτσες.
- Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με το τζίντζερ, το σκόρδο και το γιαούρτι και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
- Ρευστοποιούμε με λίγο νερό τα κρεμμύδια και το τσίλι. Τα χτυπάμε σε μπλέντερ μέχρι να γίνουν απαλό και λείο μείγμα.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, το μαύρο πιπέρι, τον κουρκουμά και το garam masala και σοτάρουμε για περίπου 1 λεπτό σε χαμηλή φωτιά.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το τσίλι και ανακατεύουμε για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τη μαρινάδα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ακόμα 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και αρκετό νερό, τόσο ώστε να σκεπαστεί το κοτόπουλο. Το αφήνουμε να βράσει και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η καρύδα.
- Προσθέτουμε και ανακατεύουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι το κοτόπουλο να μαλακώσει (30-40 λεπτά).
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.