Μια παραδοσιακή συνταγή, ένα γλυκό που λατρεύει όλη η Ελλάδα απ΄άκρη σ’ άκρη. Η γαλατόπιτα είναι ιδανική για πρωινό και ταιριάζει υπέροχα με μια κουταλιά πραλίνα φουντουκιού από πάνω!
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διάβασε επίσης
Υλικά
- 1 λίτρο γάλα
- 350 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 60 γρ. βούτυρο
- 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κτγ κανέλα
- 1 κρόκος αυγού
- 1 κτσ ζάχαρη
- 1 κτσ γάλα
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα αυγά και τη μισή ζάχαρη σε ένα μπολ και τα χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε 100 ml από το γάλα και το ψιλό σιμιγδάλι.
- Χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές αφράτο μείγμα.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα.
- Ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη και όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες προσθέτουμε το μείγμα αυγών σε δόσεις.
- Καθώς δένει το μείγμα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
- Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
- Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα 3 υλικά (κρόκος αυγού, γάλα, ζάχαρη) και αλοίφουμε την επιφάνεια της γαλατόπιτας.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 35 λεπτά.
- Προαιρετικά γαρνίρουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.