Ένα πασχαλινό εκμέκ για όσους αγαπάνε τη σοκολάτα! Μια παραλλαγή στο κλασικό πολίτικο εκμέκ με βάση από σοροπιασμένο τσουρέκι και σοκολάτα. Η κρέμα παραμένει η ίδια αλλά η βάση γίνεται ακόμα πιο απολαυστική με την προσθήκη σοκολάτας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
Υλικά για τη βάση- 1 τσουρέκι 450 γρ.
- 150 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. νερό
- 75 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 1 λίτρο γάλα
- 6 κρόκους
- 200 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. βούτυρο
- 2 βανίλιες
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 50-100 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Για τη βάση- Κόβουμε το τσουρέκι σε κομμάτια για να γίνει τρίμματα και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη βάζουμε στη φωτιά και όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τη σοκολάτα.
- Αφαιρούμε αμέσως από το μάτι
- Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για να λιώσει η σοκολάτα και όταν λιώσει μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στο μπολ με τα τρίμματα του τρουρεκιού.
- Χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές, δεμένο μείγμα.
- Μεταφέρουμε σε ένα τσέρκι με διάμετρο 30 εκ ή σε ένα ταψάκι 25 x 35 εκ.
- Το απλώνουμε καλά να έχει το ίδιο πάχος παντού.
- Πιέζουμε καλά και μεταφέρουμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε την κρέμα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, το κορν φλάουρ, το εκχύλισμα βανίλιας και μερικές κουταλιές από το γάλα
- Χτυπάμε καλά με το σύρμα.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, αδειάζουμε το υπόλοιπο γάλα, και χωρίς να ανακατέψουμε βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
- Όταν αρχίσει να βράζει το μείγμα του γάλακτος-ζάχαρης, ρίχνουμε λίγο από αυτό στο μπολ με τα αυγά με μια κουτάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε τα αυγά να αρχίσουν να θερμαίνονται αλλά να μην ψηθούν σαν ομελέτα
- Ρίχνουμε άλλες 3-4 κουτάλες από το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Ύστερα αδειάζουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας.
- Θέλει καλό ανακάτεμα και σε χαμηλή φωτιά για να μην ”πιάσει” στον πάτο της κατσαρόλας και καεί η κρέμα μας.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε την κρέμα απευθείας πάνω στη βάση του γλυκού που έχουμε στο ταψί.
- Από πάνω από την κρέμα βάζουμε μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπά πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα η κρέμα μας καθώς κρυώνει.
- Αφήνουμε το γλυκό να παγώσει στη συντήρηση του ψυγείου για 2 ώρες
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει αφράτη και να ”στέκεται”.
- Ξεφορμάρουμε το γλυκό μας κι αφαιρούμε τη μεμβράνη.
- Βάζουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα και σερβίρουμε