search

Εκμέκ με βάση από τσουρέκι και σοκολάτα

Ένα πασχαλινό εκμέκ για όσους αγαπάνε τη σοκολάτα! Μια παραλλαγή στο κλασικό πολίτικο εκμέκ με βάση από σοροπιασμένο τσουρέκι και σοκολάτα. Η κρέμα παραμένει η ίδια αλλά η βάση γίνεται ακόμα πιο απολαυστική με την προσθήκη σοκολάτας.



Υλικά

Υλικά για τη βάση
  • 1 τσουρέκι 450 γρ.
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 75 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Υλικά για την κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα
  • 6 κρόκους
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 βανίλιες
Υλικά για τη σαντιγί
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 50-100 γρ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Για τη βάση
  • Κόβουμε το τσουρέκι σε κομμάτια για να γίνει τρίμματα και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη βάζουμε στη φωτιά και όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τη σοκολάτα.
  • Αφαιρούμε αμέσως από το μάτι
  • Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για να λιώσει η σοκολάτα και όταν λιώσει μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στο μπολ με τα τρίμματα του τρουρεκιού.
  • Χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές, δεμένο μείγμα.
  • Μεταφέρουμε σε ένα τσέρκι με διάμετρο 30 εκ ή σε ένα ταψάκι 25 x 35 εκ.
  • Το απλώνουμε καλά να έχει το ίδιο πάχος παντού.
  • Πιέζουμε καλά και μεταφέρουμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε την κρέμα.
Για την κρέμα
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, το κορν φλάουρ, το εκχύλισμα βανίλιας και μερικές κουταλιές από το γάλα
  • Χτυπάμε καλά με το σύρμα.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, αδειάζουμε το υπόλοιπο γάλα, και χωρίς να ανακατέψουμε βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  • Όταν αρχίσει να βράζει το μείγμα του γάλακτος-ζάχαρης, ρίχνουμε λίγο από αυτό στο μπολ με τα αυγά με μια κουτάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε τα αυγά να αρχίσουν να θερμαίνονται αλλά να μην ψηθούν σαν ομελέτα
  • Ρίχνουμε άλλες 3-4 κουτάλες από το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Ύστερα αδειάζουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας.
  • Θέλει καλό ανακάτεμα και σε χαμηλή φωτιά για να μην ”πιάσει” στον πάτο της κατσαρόλας και καεί η κρέμα μας.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Ρίχνουμε την κρέμα απευθείας πάνω στη βάση του γλυκού που έχουμε στο ταψί.
  • Από πάνω από την κρέμα βάζουμε μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπά πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα η κρέμα μας καθώς κρυώνει.
  • Αφήνουμε το γλυκό να παγώσει στη συντήρηση του ψυγείου για 2 ώρες
Για τη σαντιγί
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει αφράτη και να ”στέκεται”.
  • Ξεφορμάρουμε το γλυκό μας κι αφαιρούμε τη μεμβράνη.
  • Βάζουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα και σερβίρουμε
Cool Artisan