Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις ότι μπήκε ο χειμώνας είναι φουρνίζοντας ένα υγρό-σοκολατοκέικ με επίγευση κάστανο. Όλο το σπίτι μυρίζει κάστανο και νιώθεις την ανάγκη να κάνεις αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα.
Υλικά
Για το κέικ- 435 γρ κρέμα/πουρέ κάστανου (διαθέσιμο στα περισσότερα σούπερ μάρκετ)
- 140 ml κρέμα γάλακτος
- Βούτυρο 50 γρ (μαλακό)
- 5 ασπράδια αυγών
- 80 γρ ζάχαρη άχνη
- 300 γρ μαύρη σοκολάτα, λιωμένη
- 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 110 γρ. τυρί κρέμα σε θερμoκρασία δωματίου
- 50 γρ. βούτυρο σε θερμoκρασία δωματίου
- 1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας ή πορτοκαλιού
- 2 φλ. ζάχαρη άχνη (τη ρίχνουμε σιγά-σιγά)
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση
Για το κέικ- Ανακατεύουμε τον πουρέ κάστανου με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.
- Τα ανακατευουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε ένα μπολ και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, σαν να φτιάχνουμε μαρέγκα.
- Ανακατεύουμε το μείγμα κάστανο με τη σοκολάτα και το αλεύρι και διπλώνουμε μέσα το μείγμα μαρέγκας.
- Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αποσπόμενη βάση (ή τσέρκι) με διάμετρο 24 εκατοστά περίπου και ψήνουμε για 50 λεπτά.
- Αφήνουμε το κέικ να έρθει σε δερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Χτυπάμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα, προσθέτουμε την εσάνς και λίγη-λίγη τη ζάχαρη.
- Σταδιακά και με προσοχή ρίχνουμε λίγο γάλα (ίσως δεν το χρειαστεί όλο).
- Ελέγχουμε να έχει τη ρευστότητα που θέλουμε για να καλύψουμε το κέiκ.