Το αφιέρωμα συνεχίζεται με Τίκα Μασάλα, ένα αγγλο-ινδικό πιιάτο που οι Βρετανοί άποικοι εξέλιξαν για να φέρουν στα μέτρα των ευρωπαικών γούστων.
Υλικά
- 1 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
- 1 κ.γ. τριμμένο κύμινο
- 2 γεμάτο κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 2 γεμάτο κ.γ. γλυκιά πάπρικα garam masala
- 3 λεμόνια
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 1 κομμάτι τζίντζερ (στο μέγεθος ενός αντίχειρα)
- 6 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι
- 800 γρ. στήθη κοτόπουλου, χωρίς πέτσα και κόκαλα
- 3 φρέσκα πράσινα ή κίτρινα τσίλι
Για τη σάλτσα
- 2 κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1-2 φρέσκα κόκκινα τσίλι
- 30 γρ. φρέσκο κόλιανδρο
- ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. τριμμένο κολιάνδρο
- 2 κ.γ. κουρκουμά
- 6 κ.σ αλεσμένα αμύγδαλα
- 800 γρ. πελτέ τομάτας
- 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
- 800 γρ. γάλα καρύδας
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο, το κύμινο τη μισή ποσότητα πάπρικας και το garam masala και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Τρίβουμε ξύσμα από 1 λεμόνι, στύβουμε τον χυμό του, λιώνουμε το σκόρδο, ψιλοκόβουμε το τζίντζερ και τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι και 1 κ.γ. αλάτι.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές 5 εκ. και τις αλείφουμε με το παραπάνω μείγμα. Βάζουμε τα κομμάτια σε σουβλάκια και τοποθετούμε από πάνω φέτες λεμόνι και πράσινο ή κίτρινο τσίλι.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες, ή καλύτερα για ολόκληρο το βράδυ.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και στη συνέχεια κόβουμε σε λεπτές φέτες τις κόκκινες πιπεριές και τα κοτσάνια από τον κόλιανδρο (διατηρώντας τα φύλλα για αργότερα).
- Τα τοποθετούμε όλα μαζί σε μία κατσαρόλα πάνω από μέτρια-δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο κολιανδρο, τον κουρκουμά και την υπόλοιπη πάπρικα και τo garam masla. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα τομάτας και προσθέτουμε τον κύβο ζωμού, καθώς και 300ml βραστού νερού.
- Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε ανακατεύοντας το γάλα καρύδας. Σιγοβράζουμε για ακόμα 40 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Όταν είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο, το περιχύνουμε με λίγο λάδι και στη συνέχεια το τοποθετούμε με σχάρα σε καυτή ψησταριά. Το ψήνουμε μέχρι να αποκτήσει χρυσό χρώμα από όλες τις πλευρές
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από τα σουβλάκια και τα ρίχνουμε κατ 'ευθείαν στη σάλτσα. Σιγοβράζουμε για 2 λεπτά και σερβίρουμε με αφράτο ρύζι μπασμάτι.