Το airfryer έχει “ειδικότητα” στο κοτόπουλο δίνοντας υπέροχο αποτέλεσμα. Τα ζουμερά μπουτάκια κοτόπουλου μαρινάρονται σε αρωματικό μείγμα πορτοκαλιού, σκόρδου και μπαχαρικών, αποκτώντας μοναδική γεύση. Στη συνέχεια, καλύπτονται με μια πικάντικη κρούστα, που συνδυάζει πιπέρι καγιέν, μπαχαρικά και μια διακριτική γλύκα από μαύρη ζάχαρη, πριν ψηθούν στο airfryer μέχρι να γίνουν τραγανά εξωτερικά και τρυφερά στο εσωτερικό.
Για συνοδευτικό, οι baby πατάτες ψήνονται επίσης στο airfryer, με ελαιόλαδο, μουστάρδα και αρωματικά μπαχαρικά, δημιουργώντας έναν τέλειο συνδυασμό τραγανού εξωτερικού και αφράτου εσωτερικού. Είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να απολαύσεις ένα πλήρες γεύμα, με ελάχιστο λάδι και χωρίς περιττές θερμίδες.
Με μόλις 20 λεπτά προετοιμασίας και λιγότερο από 30 λεπτά μαγειρέματος, αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για καθημερινά γεύματα ή ακόμα και για ένα υγιεινό γεύμα μετά την προπόνηση. Γευστικό, πρωτεϊνούχο και ισορροπημένο.
Συνολική Ανάλυση Γεύματος (Μπουτάκια + Πατάτες) ανά Μερίδα
- Θερμίδες: ~730 kcal
- Πρωτεΐνη: ~58 g
- Λίπος: ~40 g
- Υδατάνθρακες: ~30 g
- Φυτικές Ίνες: ~3.5 g
- Νάτριο: ~1000 mg
Το γεύμα είναι υψηλό σε πρωτεΐνη, κατάλληλο για μυϊκή υπερτροφία. Αν θες χαμηλότερες θερμίδες, μπορείς να μειώσεις το λάδι ή τη ζάχαρη στην κρούστα.
Υλικά
Μπουτάκια Κοτόπουλου στο Airfryer
Για το μαρινάρισμα
- 120 ml χυμός πορτοκαλιού
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
- 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
- ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση)
- 800 γρ. μπουτάκια κοτόπουλου (περίπου 4 τεμάχια)
Για την κρούστα
- 1 ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- 1 κ.σ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση)
Ψητές Baby Πατάτες στο Airfryer με Λάδι και Μουστάρδα
- 300 γρ. baby πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ½ κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Dijon ή απαλή)
- 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
- 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. μπαλσάμικο (προαιρετικά για επιπλέον γεύση)
Εκτέλεση
Μπουτάκια Κοτόπουλου στο
- Μαρινάρουμε το κοτόπουλο: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, τη ρίγανη, το μπούκοβο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά 3-4 ώρες).
- Ετοιμάζουμε την κρούστα: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το πιπέρι καγιέν ή την πάπρικα, το μείγμα μπαχαρικών, τη μαύρη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Πανάρουμε το κοτόπουλο: Βγάζουμε τα μπουτάκια από τη μαρινάδα, τα σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας και τα αλείφουμε με το μείγμα της κρούστας.
- Ψήνουμε στo airfryer:
- Τοποθετούμε τα μπουτάκια στο καλάθι, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, γυρίζοντάς τα στα μισά του χρόνου, μέχρι να αποκτήσουν τραγανή κρούστα και η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει 75°C.
Ψητές Baby Πατάτες στο Airfryer με Λάδι και Μουστάρδα
- Προετοιμάζουμε τις πατάτες:
- Πλένουμε καλά τις baby πατάτες και τις κόβουμε στη μέση (αν είναι πολύ μεγάλες, τις κόβουμε σε 4 κομμάτια).
- Φτιάχνουμε το μείγμα για το ψήσιμο:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το σκόρδο σε σκόνη, το αλάτι και το πιπέρι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και το μπαλσάμικο για επιπλέον γεύση.
- Ανακατεύουμε τις πατάτες:
- Ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες στο μπολ με το μείγμα και ανακατεύουμε καλά, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι πατάτες με το μείγμα.
- Ψήνουμε στο airfryer:
- Προθερμαίνουμε, το μικρό καλάθι, τη φριτέζα αέρος στους 200°C.
- Τοποθετούμε τις πατάτες στο καλάθι του airfryer, φροντίζοντας να είναι σε μια μόνο στρώση για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 12-25 λεπτά, ανακινώντας το καλάθι ή ανακατεύοντας τις πατάτες 1-2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν είναι χρυσαφένιες και τραγανές εξωτερικά.
- Σερβίρουμε:
- Βγάζουμε τις πατάτες από τη φριτέζα αέρος και τις σερβίρουμε ζεστές.