Μπιφτέκια από ένα super food, ένα ψευδοδημητριακό, την κινόα που είναι πολύτιμη για τη διατροφή μας.
Η κινόα (quinoa) είναι ένα ψευδοδημητριακό που κατάγεται από τις Άνδεις της Νότιας Αμερικής, συγκεκριμένα από περιοχές που ανήκουν στο σημερινό Περού, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ και την Κολομβία. Οι Ίνκας θεωρούσαν την κινόα ως ένα “ιερό φυτό”, αναφερόμενοι σε αυτήν ως “η μητέρα όλων των σπόρων”, λόγω της σημασίας της στη διατροφή και την καλλιέργειά τους.
Η κινόα είχε ζωτική σημασία για την επιβίωση των αρχαίων πολιτισμών της Νότιας Αμερικής, παρέχοντας ένα σταθερό και θρεπτικό τρόφιμο σε δύσκολες συνθήκες. Καλλιεργούνταν σε μεγάλα υψόμετρα, αντέχοντας σε κρύα κλίματα και φτωχά εδάφη, κάτι που έκανε την παραγωγή της σημαντική για τις περιοχές των Άνδεων.
Με την άφιξη των Ισπανών κατακτητών τον 16ο αιώνα, η καλλιέργεια της κινόα παραγκωνίστηκε, καθώς οι κατακτητές προτιμούσαν να προωθούν τα δικά τους δημητριακά, όπως το σιτάρι και το κριθάρι. Η καλλιέργειά της συνέχισε μόνο σε ορισμένες απομονωμένες περιοχές των Άνδεων, όπου οι τοπικές κοινότητες διατηρούσαν την παραδοσιακή γνώση και τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Η κινόα άρχισε να κερδίζει παγκόσμια προσοχή στις αρχές του 21ου αιώνα, καθώς αναγνωρίστηκε για την υψηλή διατροφική της αξία και την προσαρμοστικότητά της. Το 2013 ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το “Διεθνές Έτος της Κινόα”, ενισχύοντας περαιτέρω την παραγωγή και την κατανάλωση αυτού του μοναδικού σπόρου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διατροφική αξία της κινόα
Η κινόα θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές τροφές που υπάρχουν, προσφέροντας έναν πλούτο πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Είναι ένας σπόρος χωρίς γλουτένη και αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, γεγονός που την καθιστά δημοφιλή επιλογή για χορτοφάγους, vegan και άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.
Αναλυτικότερα, η κινόα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, γεγονός σπάνιο για τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών στο σώμα μας. Έτσι, η κινόα αποτελεί μια πλήρη πρωτεΐνη, κάτι που συνήθως βρίσκουμε μόνο σε ζωικές τροφές.
Επιπλέον, η κινόα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η κινόα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ και η νιασίνη, που συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου, τη διατήρηση της ενέργειας και τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Περιέχει επίσης μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο, που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η χαμηλή περιεκτικότητα της κινόα σε λιπαρά, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, την καθιστά ιδανική για τη διαχείριση του βάρους. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει προσφέρουν ενέργεια με αργή απελευθέρωση, ενώ οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.
Υλικά
- 100 γρ. κινόα
- 1 καρότο (περασμένο στο χοντρό του τρίφτη)
- 1 κολοκύθι (περασμένο στο χοντρό του τρίφτη)
- 2 αυγά
- 3-4 κτσ βρώμη
- 1 κτγ πάπρικα
- 1/2 κτγ σκόνη κρεμμύδι
- 1/3 κτγ σκόνη σκόρδο
- 1 κτγ ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κτσ ελαιόλαδο για το τηγάνι
- 1 λεμόνι (χυμό για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
-
Ξεπλένουμε καλά την κινόα. Τη βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης.
-
Σε νερό που βράζει ρίχνουμε την κινόα σε αναλογία 2 μέρη νερό και 1 κινόα.
-
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσει για 1ο-12 λεπτά.
-
Τη σουρώνουμε και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
-
Προσθέτουμε τα λαχανικά, τα αυγά, το αλεύρι βρώμης, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά κι ανακατεύουμε καλά.
-
Αφήνουμε τα υλικά να σταθούν στο μπολ για 30 λεπτά.
-
Αν το μίγμα είναι υδαρές προσθέτουμε 1-2 κτσ αλεύρι βρώμης.
-
Πλάθουμε τα μπιφτέκια.
-
Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
-
Προσθέτουμε τα μπιφτέκια.
-
Μόλις ψηθούν από τη μία πλευρά τα γυρνάμε από την άλλη.
- Σερβίρουμε με άφθονο χυμό λεμονιού.