Οι φακές είναι ίσως η πιο αγαπημένη μου συνταγή της ελληνικής κουζίνας, μια σταθερή, επαναλαμβανόμενη αξίας στο τραπέζι μας. Σε αυτές τις συνταγές δεν χωράνε πειραματισμοί. Στόχος είναι να έχει την ίδια γεύση κάθε φορά και βέβαια να είναι υπέροχα χυλωμένη. Τα όσπρια και τα λαχανικά δίνουν όλη την γεύση, αλλά το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, με μισο-κλεισμένο καπάκι είναι το μυστικό για τέλειο αποτέλεσμα. Και βέβαια πάντα γαρνίρουμε με ωμό λάδι (κατά προτίμηση αγουρέλαιο) και ξύδι.
Tip: Το ιδανικό σερβίρισμα είναι με ζυμωτό ψωμί, ελιές, φέτα και σαλάτα λάχανο-καρότο.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διάβασε επίσης
Υλικά
- 500 γρ. φακές
- 2 κτσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για σωτάρισμα
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 μικρά πράσα, ψιλοκομμένα
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 καρότα, ψιλοκομμένα
- 2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
- 40 γρ. πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κτγ ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αγουρέλαιο)
- ξύδι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τις φακές
- Σε νερό που κοχλάζει τις βράζουμε για 5 λεπτά
- Έπειτα τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάζουμε τα λαχανικά
- Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, σε μέτρια προς συνατή ένταση
- Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το πράσο, το σέλερι, το σκόρδο και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Έπειτα προσθέτουμε τις φακές, τα φύλλα δάφνης, τη ρίγανη, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
- Τέλος προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, που να σκεπάζει τις φακές
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισό-σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40 με 45 λεπτά.
- Σερβίρουμε τις φακές ζεστές προσθέτοντας έξτρα ελαιόλαδο και λευκό ξύδι σε κάθε πιάτο.