Λατρεύω οποιαδήποτε συνταγή έχει αυγολέμονο αλλά το χοιρινό πρασοσέλινο έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Είναι η γεύση του ελληνικού χειμώνα όταν όλα έξω είναι γκρίζα και βροχερά.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους
- 200 γρ. σέλινο (τρυφερά κλωνάρια και φύλλα)
- 6 πράσα χοντροκομμένα σε ροδέλες περίπου 2 εκ.
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 150 γρ. σελινόριζα
- 150 ml ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια
- 2 αυγά
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τη σελινόριζα σαν πατάτα και την κόβουμε σε κυβάκια σαν ζάρια.
- Κόβουμε το χοιρινό σε μεσαίες μπουκιές και το ταμπονάρουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας.
- Το περνάμε από το αλεύρι να καλυφθεί από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο αλευρωμένο κρέας.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει σε μια μεγάλη πλασοτέ κατσαρόλα.
- Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σε δόσεις για όλα τα κομμάτια κρέατος.
- Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κρέας και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα που έχουμε καλύψει με χαρτί κουζίνας.
- Στην ίδια κατσαρόλα (με το λάδι) προσθέτουμε το πράσο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σέλινο και τα κυβάκια σελινόριζας.
- Προσθέτουμε το κρέας και νερό που σκεπάζει το φαγητό μας κατά 2-3 δάχτυλα.
- Σιγοβράζουμε για 1 1/2 ώρα.
- Σε ένα μπολ βάοζυμε τα αυγά, το λεμόνι (χυμό και ξύσμα) αλάτι και πιπέρι.
- Χτυπάμε καλά.
- Προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό μας στο μπολ με το αυγολέμονο χτυπώντας καλά. Θέλουμε να ζεστάνουμε καλά τα αυγά μας χωρίς να γίνουν ομελέτα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3 μεγάλες κουτάλες της σούπας. Περίπου 150 με 200 ml.
- Περιχύνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό μας ενώ σείουμε την κατσαρόλα μας. Δεν ανακατεύουμε ποτέ το αυγολέμονο χαθώς το ρίχνουμε, απλά σείουμε την κατσαρόλα πολύ καλά.
- Σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε