Σήμερα αποφάσισα να ξεκινήσω τη μέρα μου με μια πολύ δυνατή εκδοχή του γαλλικού croque madame!
Αποφάσισα να τα κάνω τρίπατα και αντί για γραβιέρα έβαλα τσένταρ το οποίο λιώνει πάνω και γύρω από το τυρί και πολλαπλασιάζει τους πόντους απόλαυσης! Είναι τέλειο για το πρωί της Κυριακής, ειδικά αν έχει πιει αλκοόλ το Σαββατόβραδο!
Υλικά
Για την μπεσαμέλ με γραβιέρα- 300 γρ. γάλα, ζεστό
- 50 γρ. μαργαρίνη
- 60 γρ. αλεύρι
- 4 κ.σ. γραβιέρα
- 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
Για το στήσιμο
- 12 φέτες άσπρο ψωμί του τοστ
- 4 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
- 24 φέτες τυρί
- 12 φέτες ζαμπόν
- 4 μεγάλα αυγά
Εκτέλεση
Για τη μπεσαμέλ- Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύουμε συνεχώς και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ζεστό γάλα σταδιακά και αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας ελαφρά συνεχώς.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε και ανακατεύουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη γραβιέρα μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Βγάζουμε από το μάτι και καλύπτουμε την επιφάνεια άμεσα με ένα φύλλο λαδόκολλα.
- Απλώνουμε τη μουστάρδα ομοιόμορφα πάνω σε κάθε φέτα ψωμί
- Απλώνουμε 1 κουταλιά της σούπας μπεσαμελ ομοιόμορφα πάνω σε κάθε μία από τις φέτες ψωμιού, στη συνέχεια, σκεπάζουμε με 2 φέτες τυρί. και μια φέτα ζαμπόν
- Βάζουμε τη μια φέτα πάνω από την άλλη για να στήσουμε κάθε σάντουιτς. 3 φέτες ψωμιού αποτελούν ένα σάντουιτς.
- Στην κορυφή από κάθε σάντουιτς απλώνουμε ομοιόμορφα 1/3 φλιτζάνι μπεσαμέλ
- Μεταφέρουμε τα σάντουιτς σε καλά προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε στους 180°C μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
- Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια, σπάμε ένα ένα τα αυγά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Τηγανίζουμε τα αυγά με σκεπασμένο το τηγάνι με ένα καπάκι κατσαρόλας για να ψηθεί το ασπράδι αλλά ο κρόκος να παραμείνει ρεσυτός, περίπου 3 λεπτά.
- Σερβίρουμε κάθε σάντουιτς με ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή