search

Ζυμαρικά Paccheri Rigati στο φούρνο με 4 τυριά

Κάθε φορά που ταξίδευα στην Ιταλία ανακάλυπτα και ένα νέο σχήμα ζυμαρικού. Όταν βρεθείς στην “πηγή” της pasta αντιλαμβάνεσαι ότι οι ντόπιοι τεχνίτες έχουν στα χέρια τους μια τεράστια παράδοση στη γαστρονομία. Στη Ρώμη συγκεκριμένα, που είναι και η πατρίδα της καρμπονάρα, ένα από τα πιο κοινά ζυμαρικά είναι τα Paccheri Rigati, που χρησιμοποιούνται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές. Πρόκειται για φαρδιά, μακρόστενα ζυμαρικά που έχουν ρίγες σαν πέννες και χρησμοποιούνται κυρίως σε συνταγές με λευκές σάλτσες.

Ενθουσιάστηκα όταν έμαθα ότι μπορούμε να τα βρούμε και στην Ελλάδα από την Primo Gusto και ξεκίνησα αμέσως τους πειραματισμούς. Έφτιαξα μια “pasta al forno” δηλαδή μια μακαρονάδα που τελειώνει το μαγείρεμα της στο φούρνο με “4 formaggi“, δηλαδή με 4 τυριά. Την εμπλούτισα με λαχανικά, μανιτάρια και πιπεριές και τελείωσα με λίγο λάδι τρούφας.

 

Σχεδόν όλες τις συνταγές που φτιάχνω τις εμπνέομαι από το instagram. Ένα ζυμαρικό, ένα μυρωδικό, ένα πιάτο μπορούν να σταθούν αφορμή και αφετηρία για να μπω στην κουζίνα και να δημιουργήσω το δικό μου “αριστούργημα”. Στο account του Primo Gusto instagram.com/primogusto.gr θα βρεις πολύ υλικό που θα σε εμπνεύσει να μπεις στην κουζίνα και να μαγειρέψεις ιταλικά.

 



Υλικά

(για 6 μερίδες)
  • 1 συσκευασία Paccheri Rigati Primo Gusto
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 κτσ αλεύρι
  • 500 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 200 γρ. παρμεζάνα
  • 200 γρ. μασκαρπόνε
  • 200 γρ. γκοργκοντζόλα (ή ροκφόρ)
  • 500 γρ. μανιτάρια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 πολύχρωμες πιπεριές (κόκκινη, πράσινη, πορτοκαλί)
  • 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • 1 κτγ μπούκοβο
  • αλάτι (κατά βούληση)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για σοτάρισμα
  • 2 κτσ λάδι τρούδας

Εκτέλεση

  • Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε σε μέτρια ένταση το βούτυρο
  • Προσθέτουμε το αλεύρι περνώντας το από ένα σουρωτήρι σίτα για να εξαφανίσουμε τυχόν γρομπαλάκια που θα σβολιάσουν τη σάλτσα μας
  • Ανακατεύουμε γρήγορα με μια σπάτουλα και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή μπεσαμέλ. Το γάλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προσθέτουμε και τα 4 τυριά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα λαχανικά
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια
  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια ένταση.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Αν δυναμώσουμε την ένταση για να κάνουμε πιο γρήγορα τη διαδικασία, δεν θα καραμελώσουμε σωστά το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές, τα μπαχαρικά και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα
Για τα ζυμαρικά
  • Βάζουμε 5 λίτρα νερό σε μια φαρδιά κατσαρόλα
  • Προσθέτουμε αλάτι
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναφέρεται στις οδηγίες βρασμού, γιατί θα τα τελειώσουμε στο φούρνο.
Για το στήσιμο
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C
  • Στο τηγάνι που φτιάξαμε τη σάλτσα των τυριών προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα σοταρισμένα λαχανικά και τέλος το λάδι τρούφας
  • Ανακατεύουμε καλά
  • Μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
  • Σερβίρουμε ζεστά
Cool Artisan