search

Τούρτα γιαούρτι στο φούρνο με γέμιση μαρμελάδα φράουλα

Η ιδέα του σημερινού γλυκού βασίζεται σε ένα ψητό cheesecake με γιαούρτι στη θέση του τυριού, γέμιση μαρμελάδας και βάση τάρτας.



Υλικά

Για τη Βάση
  • 2 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για την κρέμα
  • 1200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • μια πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
  • 3 βανίλιες ή 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 6 αυγά και 2 κρόκους
  • λίγο λιωμένο βούτυρο (1 κ.σ.) για το άλειμμα της ταρτιέρας
Για τη γέμιση
  • 200 γρ μαρμελάδα φράουλα
  • 8 γρ ζελατίνη

Εκτέλεση

  • Για τη βάση ανακατεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι και τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μέχρι να αποκτήσει την υφή ζύμης
  • Απλώνουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με στρογγυλό τσέρκι και ίσως χρειαστεί να την απλώσεις με τα δάχτυλα.
  • Ψήνουμε στους 180° C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Για την κρέμα
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς.
  • Είναι βασικό το γιαούρτι να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάζουμε το γιαούρτι στο μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη προσθέτοντάς τη σιγά σιγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά επιπλέον σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε καλά τα πλάγια του μπολ ώστε να μην μείνει γιαούρτι που να μην έχει ανακατευτεί.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες.
  • Προσθέτουμε τους 2 κρόκους. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Πάλι με τη σπάτουλα καθαρίζουμε τα πλάγια του μπολ.
  • Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά
  • Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα ποτήρι με 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και στη συνέχεια διαλύουμε στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Ανακατεύουμε με τη μαρμελάδα φράουλα
  • Γεμίζουμε το τσέρκι με τη μισή γέμιση από το γιαούρτι, βάζουμε τη μαρμελάδα και τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση γιαούρτι.
  • Βάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για 10 λεπτά και χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100 και ψήνουμε για 1,5 ώρα.
  • Ετοιμάζουμε ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα μαχαίρι με λεπτή λεπίδα.
  • Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μετά με το μαχαίρι που το βάζουμε άκρη στο ταψάκι ανάμεσα στο γλυκό και το τοίχωμα, το γυρνάμε γύρω γύρω με πολύ προσοχή ώστε να ξεκολλήσει το κέικ.
  • Δεν βγάζουμε το γλυκό από το τσέρκι και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 3 ώρες.
  • Μεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνουμε να κρυώσει. Είναι καλό να το αφήσουμε και όλη τη νύχτα.
Tip: Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο
Cool Artisan