search

Νηστίσιμο-Vegan πασχαλινό τσουρέκι (με ίνες)

Ακόμα και αν νηστεύεις δεν χρειάζεται να περιμένεις το Πάσχα για να απολαύσεις το καλύτερο γλυκό της άνοιξης, το τσουρέκι. Ακόμα και αν είσαι vegan δεν χρειάζεται να μείνεις έξω από τη μεγαλύτερη πασχαλινή απόλαυση.

Σήμερα σου δείχνω πως να φτιάξεις τη νηστίσιμη εκδοχή του τσουρεκιού που είναι εξίσου αρωματικό και βέβαια είναι μαστιχωτό, με ίνες, όπως και το πολίτικο τσουρέκι.

Tip 1: Προτιμάμε πάντα νωπή μαγιά για πιο σωστή δομή.

Τip 2: Χρησιμοποιούμε μόνο σκληρό αλεύρι, γιατί μόνο με αυτό μπορούμε να πετύχουμε σωστό, μαστιχωτό αποτέλεσμα στη ζύμη.

Τip 3: Είναι σημαντικό όλα τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ποτέ δεν ρίχνουμε καυτό νερό στη μαγιά γιατί θα καούν οι ζυμομύκητες και δεν θα φουσκώσει.

Tip 4: Καθώς αποκτάμε εμπειρία με τη ζύμη για το τσουρέκι αναγνωρίζουμε τη σωστή δομή. Θέλουμε να είναι σαν μαστίχα και όχι να απλώνουν

Διάβασε Επίσης:

 



Υλικά

Για το προζύμι
  • 50 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χλιαρό νερό (30°C)
  • 4 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη ζύμη
  • 1.250 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 225 γρ. ηλιέλαιο (ή σπορέλαιο)
  • 500 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 κ.γλ. μαστίχα
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι
  • 1 κ.γλ. βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Σπάμε με τα χέρια μας τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ
  • Προσθέτουμε βροχηδόν την ζάχαρη και στη συνέχεια το νερό και ανακατεύουμε καλά
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε για 10 λεπτά
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεύουμε και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο έχουμε φτιάξει το προζύμι μας
Για τη ζύμη
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά εκτός από το προζύμι και το σκληρό αλεύρι
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το προζύμι και δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι
  • Σε αυτό το στάδιο μπορούμε είτε να ζυμώσουμε στο μίξερ με το γάτζο ή με τα χέρια σε μια αλαυρωμένη επιφάνεια
  • Πλάθουμε ένα ελαστικό ζυμάρι και το μεταφέρουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ
  • Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2 ώρες
  • Έπειτα το φέρνουμε πάλι στο πάγκο και το χωρίζουμε σε 3 μπάλες, κάθε μπάλα ισοδυναμεί με ένα τσουρέκι.
  • Για τις πλεξούδες μπορείς να ακολουθήσεις όποια μέθοδο σε βολεύει. Εγώ απλά σχηματίζω δύο κορδόνια ζύμης και τα πλέκω μεταξύ τους.
  • Μόλις τα πλάσουμε στο σχήμα που θέλουμε τα αφήνουμε στο ταψί να φουσκώσουν για τουλάχιστον 20 λεπτά
  • Ψήνουμε 160ºC για 35 λεπτά.
  • Διατηρούνται φρέσκα για αρκετές μέρες αλλά θα πρέπει να τα τυλίξεις καλά σε μια σακούλα τροφίμων.
Cool Artisan