search

Συνταγή για παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ στόλεν

Γερμανικό, φρουτένιο τσουρέκι/κέικ που δεν έχει καμία σχέση με τα δικά μας. Παραδοσιακό έδεσμα των Χριστουγέννων, οι Γερμανοί του δίνουν το όνομα Weihnachtsstollen ή Christstollen. Στη συνταγή που ακολουθεί, η ζύμη είναι γεμάτη με κομμάτια από ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού, κερασάκια γλασέ, κράνμπερις και σταφίδες που μουσκεύουμε σε μίγμα από χυμό πορτοκάλι και μπράντι ή ρούμι, ενώ στο κέντρο του τοποθετούμε κορμό από αμυγδαλόπαστα.

Διάβασε επίσης:



Υλικά

  • 40 γρ ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
  • 50 γρ κερασάκια γλασέ (θα τα βρεις στο σούπερ μάρκετ ως ζαχαρόπηκτα κεράσια)
  • 1 πορτοκάλι
  • 10 γρ σταφίδες
  • 25 γρ αποξηραμένα κράνμπερις
  • 2 κτ.σ. μπράντι ή ρούμι
  • 7 γρ μαγιά σε σκόνη
  • 25 γρ ζάχαρη
  • 125 ml πλήρες γάλα, συν λίγο ακόμη
  • 275 γρ λευκό σκληρό αλεύρι για ψωμί, συν λίγο ακόμη για το αλεύρωμα
  • ½ κουταλάκι κανέλλα
  • 50 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 αβγό ελευθέρας βοσκής μεσαίου μεγέθους
  • 1 κτ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 25 γρ αμύγδαλα
  • 25 γρ φιστίκια Αιγίνης
  • 225 γρ αμυγδαλόπαστα
  • Ελαιόλαδο ή φυτικό έλαιο για το ταψί
  • Γλάσο σοκολάτας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβουμε τη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και κόβουμε στα τέσσερα τα κερασάκια γλασέ. Ξύνουμε σε λεπτό τρίφτη τη φλούδα του πορτοκαλιού μας.
  • Βάζουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ. Στύβουμε σε μια κατσαρόλα το χυμό του πορτοκαλιού, προσθέτουμε το μπράντι ή το ρούμι και ζεσταίνουμε ακριβώς μέχρι το σημείο πριν το μίγμα να φτάσει σε σημείο βρασμού και τότε το ρίχνουμε πάνω στα αποξηραμένα φρούτα. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη για 1 με 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει.
  • Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τη μαγιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  • Βάζουμε το γάλα να κάψει σε ένα κατσαρολάκι, το ρίχνουμε στο μίγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη για 5-10 λεπτά, μέχρι η μαγιά να δημιουργήσει μια παχιά, αφρώδη κρούστα πάνω στο γάλα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλλα και ½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι. Ανακατεύουμε το βούτυρο, το αβγό και τη βανίλια με το γάντζο ζυμώματος του μίξερ και μετά χτυπάμε τα υλικά για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για περίπου 1 ώρα. Εν τω μεταξύ, στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Χοντροσπάμε τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης.
  • Στραγγίζουμε τα μουσκεμένα αποξηραμένα φρούτα από τα μισά τους υγρά και στη συνέχεια τα προσθέτουμε μαζί με τα εναπομείναντα υγρά στη ζύμη, μαζί με τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε ξανά.
  • Απλώνουμε τη ζύμη μας πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε απαλά για 1 λεπτό. Της δίνουμε ένα οβάλ σχήμα, όσο περίπου μια κόλα Α4.
  • Ρολάρουμε την αμυγδαλόπαστα σχηματίζοντας έναν κορμό, περίπου 4 εκατοστά πιο κοντό από το μάκρος της ζύμης και τον τοποθετούμε πάνω στη μέση του οβάλ.
  • Αλείφουμε με γάλα μία μεγάλη άκρη από τη ζύμη και τη διπλώνουμε μέχρι το τέρμα να καλύψει πλήρως την αμυγδαλόπαστα. Πιέζουμε τις δύο άκρες της ζύμης για να ενωθούν.
  • Απλώνουμε πολύ προσεκτικά τη ζύμη πάνω στο ταψί μας, καλύπτουμε χαλαρά με διαφανή μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Αφαιρούμε τη διαφανή μεμβράνη τροφίμων και ψήνουμε το στόλεν για 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και η κάτω πλευρά να ακούγεται λόγο κούφια όταν τη ζουμπάμε.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα πριν το περιχύσουμε με γλάσο σοκολάτας για να το σερβίρουμε.
Cool Artisan