search

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΦΕ (ΜΕ ΜΗΛΟ)

Η σημερινή συνταγή είναι μια συνταγή που μου ζητάτε συχνά με μηνύματα στο instagram: ένα τιραμισού που να τρώνε και παιδιά! Ένα τιραμισού που δεν έχει αυγά ωμά και δεν έχει espresso!

Έτσι λοιπόν έφτιαξα μια κρέμα μασκαρπόνε με λίγη ζάχαρη και χωρίς καθόλου αυγά ενώ για τα σαβαγιάρ χρησιμοποιώ κακάο αντί για espresso. Πρόσθεσα επιπλέον μια στρώση από compote μήλου που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον!

Tip 1: Οι αναλογίες είναι για ένα ταψί 20×30 εκ

Tip 2: Μπορείς αν θες να μην βάλεις καθόλου τη στρώση μήλου για ένα πιο “αυθεντικό” μασκαρπόνε



Υλικά

Για το compote μήλο
  • 200 γρ. μήλο
  • 3ο γρ. νερό
  • 40  γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. κορν φλάουρ (+20 γρ. νερό)
  • 20 γρ. βούτυρο
Για την κρέμα τυριού
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος
  • 500 γρ. μασκαρπόνε
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κτσ εκχύλισμα βανίλιας
  Για τα σαβαγιάρ
  • 1 πακέτο σαβαγιάρ
  • 2 κτσ κακάο
  • 50 ml σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι)
  • 1 κούπα νερό

Εκτέλεση

Για το compote μήλο
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια
  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) βάζουμε τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό.
  • Προσθέτουμε τα μήλα και χαμηλώνουμε την ένταση.
  • Σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια ένταση για 8-10 λεπτά.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε το κορν φλάουρ με το νερό και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε
  • Μόλις πήξει το αφαιρούμε από το μάτι και το αδειάζουμε στη βάση μπισκότου
Για την κρέμα τυριού
  • Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μεγάλο μπολ και την χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι να γίνει σαντιγί
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για λίγο ακόμα
  • Έπειτα προσθέτουμε το μασκαρπόνε και τη βανίλια σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα
  • Καλύπτουμε την κρέμα με μεβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για μια ώρα
Για τα σαβαγιάρ
  • Ζεσταίνουμε το νερό
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ζεστό νερό με το κακάο και το σιρόπι σφενδάμου
Για το στήσιμο
  • Βουτάμε τα σαβαγιάρ στο κακάο και τα στήνουμε στη βάση του ταψιού
  • Προσθέτουμε τη μισή κρέμα τυριού από πάνω
  • Έπειτα καλύπτουμε με το compote μήλου
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα σαβαγιάρ, δηλαδή τα βουτάμε στο κακάο και τα αραδιάζουμε πάνω από το compote μήλου
  • Τέλος, καλύπτουμε την υπόλοιπη κρέμα τυριού
  • Αφήνουμε στο ψυγείο να δέσει για περίπου 2 ώρες
  • Αχνίζουμε με κακάο και σερβίρουμε
Cool Artisan