search

Tips για να πετυχεις καθε συνταγη για κουραμπιεδες

Όσοι chef υπάρχουν στην Ελλάδα, τόσες συνταγές για κουραμπιέδες θα βρεις! Το ζήτημα είναι να επικεντρωθείς στα tips για το πως θα διαχειριστείς όλα τα υλικά αλλά και για το πως θα συντηρήσεις τους κουραμπιέδες μόλίς γίνουν.  Η συνταγή που σου δίνω παρακάτω είναι μια εύκολη εκδοχή με απλά υλικά που δοκίμασα πρώτη φορά πέρσι τα Χριστούγεννα και με ενθουσίασε για την απλότητα και τη γεμάτη γεύση της. Δες εδώ τα tips που πρέπει να έχεις στα υπόψη σου:

Tips

  1. Ξεκινάμε χτυπώντας το βούτυρο με τη ζάχαρη. Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου στο μίξερ, τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κουραμπιές. Πρέπει να μοιάζει με σαντιγί, κάτι που χρειάζεται minimum 20 λεπτά.
  2. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία θα προσθέσουμε το αλεύρι. Το αφράτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρης απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Όμως μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην διαλυθεί  η αφράτη υφή που έχει το μείγμα.
  3. Για το ψήσιμο του κουραμπιέ επιλέγουμε πάντα χαμηλή θερμοκρασία γιατί θέλουμε να είναι μαλακός, να διατηρήσει τη βουτυρένια του γέυση και να είναι λευκός.
  4. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο ή ανθόνερο, θα τους ραντίσουμε όταν είναι καυτοί.
  5. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη όταν έχουν κρυώσει εντελώς. Διαφορετικά η πρωτη στρώση της ζάχαρης άχνης που θα έρθει σε επαφή με τον κουραμπιέ θα μαλακώσει και θα πανιάσει.
  6. Εξίσου σημαντική με την εκτέλεση της συνταγής είναι και η διατήρηση και φύλαξη τους. Θα πρέπε να τους σκεπάζουμε καλά γιατί απορροφούν την υγρασία και νοτίζουν.
  7. Διατηρούνται μέχρι και 3 μήνες όταν είναι ερμητικά κλεισμένοι σε μεταλλικό κουτί, Αν δεν έχεις μεταλλικό κουτί μπορείς να κάνεις το εξής τρικ: Τυλίγεις εσωτερικά ένα πλαστικό τάπερ με αλουμινόχαρτο που κλείνει αεροστεγώς και φυλάς εκεί τους κουραμπιέδες.
  8. Η άχνη ζάχαρη περιέχει σε μικρό ποσοστό κορν φλάουρ για να μην συσσωρεύει υγρασία και πετρώνει. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα νοτίσουν οι κουραμπιέδες, μπορούμε να ρίξουμε 1/2 κουτάλι επιπλέον κορν φλάουρ στην άχνη που θα χρησιμοποιήσουμε για το πασπάλισμα.
  9. Μπορούμε να μη βάλουμε αμύγδαλα και να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο ώστε να κόψουμε σε διάφορα σχήματα π.χ. αστέρια, καρδιές, κτλ.
  10. Για άρωμα επίσης μπορούμε να προσθέσουμε βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού ή ξύσμα λεμονιού.


Υλικά

  • 300 γρ. βούτυρο γάλακτος (από αιγοπρόβειο γάλα, το έχει συνήθως στο supermarket σε βαζάκι)
  • 120 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα βανίλια σε σκόνη
  • 110 γρ. άχνη ζάχαρη + επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 25 γρ. ρούμι μαύρο
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ροδόνερο για ράντισμα

Εκτέλεση

  • Προετοιμάζουμε τα αμύγδαλα. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 160°C (σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις) για 8 λεπτά, ώστε να πάρουν χρώμα. Μόλις κρυώσουν εντελώς τα χτυπάμε στο γουδί και τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά.
  • Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ρούμι.
  • Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες σε διάμετρο 3 εκ. και τους πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρώς στην κορυφή.
  • Τους βάζουμε σε μια λαμαρίνα, πάνω σε λαδόκολλα, και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-30 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος που τους πλάσαμε.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και ραντίζουμε με ροδόνερο.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τους πασπαλίζουμε με άχνη.
Cool Artisan