search

Συνταγή για παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια


Πάσχα χωρίς τη μυρωδιά μαστίχας από φρεσκοψημμένα κουλούρια στο σπίτι, δεν γίνεται! Σήμερα σου δίνω τη συνταγή και όλα τα tips που πρέπει να έχεις κατά νου για να φτιάξεις τα πιο νόστιμα, παραδοσιακά κουλουράκια.

Για τη συνταγή θα χρειαστείς μίξερ και απλά υλικά που ήδη έχεις στο σπίτι. Το μόνο αρωματικό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι η μαστίχα, την οποία θα προμηθευτείς σε κρυστάλους και θα τους σπάσεις με λίγο αλάτι στο γουδί.

Για το ψήσιμο χρησιμοποιώ αντικολλητικό χαρτί ψησίματος SANITAS που είναι κομμένο σε φύλλα στο μέγεθος ενός μεγάλου σπιτικού ταψιού. Eπίσης, είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και μετά τη χρήση το ανακυκλώνω στο αντίστοιχο κάδο. Δεν κολλάει στα φαγητά, μπαίνει σε κατάψυξη, στο ψυγείο και στο φούρνο μέχρι 200°C.

Και αφότου ψήσω τα κουλουράκια μου τα αποθηκεύω στα σακουλάκια slide lock SANITAS σακουλάκια με κλείσιμο ασφαλείας που διασφαλίζει τη σωστή συντήρηση κ μεταφορά των τροφίμων. Όταν κλείνει είναι αεροστεγές που σημαίνει δεν επιτρέπει στον εξωτερικό αέρα να μπει στο εσωτερικό, ούτε το αντίστροφο. Με αυτό τον τρόπο τα κουλουράκια παραμένουν τραγανά και φρέσκα για μεγάλο διάστημα. Μπορούν να μπουν στο ψυγείο κ την κατάψυξη ενώ διατηρούν κάθε φαγητό φρέσκο κ αναλλοίωτο.

 

Tip 1: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάζουμε το βούτυρο να μαλακώσει τουλάχιστον 2 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας. Και τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Tip 2: Χρησιμοποιούμε πάντα ζάχαρη άχνη. Αν δεν έχουμε χτυπάμε την κρυσταλλική ζάχαρη στο blender να γίνει πούδρα.

Tip 3: Μόλις βγάλουμε τα κουλουράκια από το φούρνο είναι μαλακά. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν πριν τα βγάλουμε από το ταψί



Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια (ακέρωτα)
  • 1 βανιλίνη
  • 3-4 κ. κρυστάλλους μαστίχας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αυγά
  • 60 γρ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  • 1/2  κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 5 γρ. baking powder
  • 700 γρ αλεύρι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το χτυπάμε στο μίξερ με τον αυγοδάρτη να αφρατέψει καλά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για αλλα 3-4 λεπτά
  • Βάζουμε στο γουδί τη μαστίχα με το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει σκόνη. Έπειτα τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε στο μίξερ.
  • Διαλύουμε το baking soda μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο μίξερ. Συνεχίζουμε το χτυπήμα
  • Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, προσέχοντας πάντα να απορροφηθεί το προηγούμενο πριν προσθέσουμε το επόμενο
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder με ένα αυγοδάρτη. Τα προσθέτουμε σε δόσεις προσέχοντας είτε αν θα πάρει όλο το αλεύρι ή αν θα χρειαστεί λίγα γραμμάρια παραπάνω. Εγώ συνήθως το προσθέτω σε τρεις δόσεις.
  • Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά
  • Έπειτα τοποθετούμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος SANITAS πάνω στο ταψί μας
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα αραδιάζουμε πάνω στο ταψί
  • Ανακατεύουμε τα υλικά για το διάλυμμα αυγού σε ένα μπολ και στη συνέχεια με ένα πινέλο σιλικόνης παιρνάμε τα κουλουράκια μας
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 25 λεπτά.
Cool Artisan