search

Κοκκινιστή ροβίτσα

Η ροβίτσα είναι ένα νοστιμότατο όσπριο, λιγότερο δημοφιλές όμως από τα υπόλοιπα όσπρια, που μας αρέσει πολύ γιατί θυμίζει στη γεύση καλοκαιρινά φασολάκια και μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους: κοκκινιστή, σαλάτα, σούπα ακόμα και πουρέ. Στα μεγάλα ατού της, ότι δεν χρειάζεται μούλιασμα αποβραδίς.

Είναι ένα όσπριο που το αγαπάει η ελληνική παράδοση, ειδικά στην Πελοπόννησο όμως με το πέρασμα των χρόνων έχει γίνει πιο σπάνια. To μέγεθός της είναι μικρό, ίσως και μικρότερο από της φακής, ενώ ξεχωρίζει και για το πράσινο χρώμα της. Στην Ελλάδα καλλιεργείται μέχρι σήμερα στην Καλαμάτα και στα Καλάβρυτα όπου υπάρχει το παραδοσσιακό πιάτο: στιφάδο ροβίτσας.
Η ροβίτσα είναι ένα όσπριο θρεπτικότατο αφού περιέχει πολλή πρωτεΐνη, σίδηρο, κάλλιο καθώς και πολλές βιταμίνες. Αποτελεί ιδανική τροφή για χορτοφάγους, αλλά και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Διάβασε Επίσης:



Υλικά

  • 400 γρ ροβίτσα
  • 350 γρ τομάτα κονκασέ
  • 3 κρεμμύδια ξερά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 μέτρια καρότα
  • 5 baby πατάτες
  • 4 κλωνάρια σέλερι
  • 1/2 κτσ μπούκοβο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε μικρές φέτες
  • Πλένουμε το σέλερι, αφαιρούμε τα φύλλα και κόβουμε τα κλωνάρια σε λεπτές φέτες
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες
  • Πλένουμε τις baby πατάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα
  • Βάζουμε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια ένταση
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και τις baby πατάτες
  • Έπειτα προσθέτουμε τη ροβίτσα, το χυμό τομάτα, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και ένα λίτρο νερό
  • Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 60 λεπτά
  • Αν δούμε ότι το νερό μειώνεται αρκετά προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό
Cool Artisan