search

ΜΗΛΟΠΙΤΑ PANDOWDY

Δεν ξέρω πως γίνεται να μην έχω ανακαλύψει νωρίτερα αυτή τη συνταγή ως λάτρης της μηλόπιτας!

Η αρχιτεκτονική της με το μήλο που ψήνεται μέσα στους χυμούς του κάτω από τη ζύμη, ενώ η ζύμη γίνεται τραγανή στην επάνω πλευρά δημιουργεί μια μοναδική αίσθηση! Πρόκειται για μια συνταγή που λατρεύουν στην Αμερική και πλέον μπορώ να πω ότι τους καταλαβαίνω απόλυτα!

Διάβασε επίσης:



Υλικά

  • 1 δόση ζύμη, για γλυκές τάρτες (Κάνε κλικ εδώ για να δεις τη συνταγή)
  • 5 μεγάλα κόκκινα μήλα
  • 1 κ.σ. φυσικό χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκάλι
  • ½ πορτοκάλι (το χυμό του)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 70 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 50 γρ. υγρή μαύρη ζάχαρη
  • 1 ½ κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. κανέλα, τριμμένη
  • ½ κ.γ. τζίντζερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 χουρμάδες, κομμένοι σε μικρά κομμάτια
  • 20 γρ. σταφίδες
  • 30 γρ. φουντούκια, καβουρδιμένα 
Προαιρετικά: Παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210°C.
  • Bουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ 25 εκ. με βάθος 5-6 εκ.
  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη (σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρεις εδώ) και στη συνέχεια την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Πρέπει να είναι κρύα για να τη δουλέψουμε σωστά.
  • Χοντροσπάμε τα φουντούκια, τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί και τα ψήνουμε για 6 λεπτά μέχρι να καβουρδιστούν.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και βγάζουμε τον πυρήνα. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε κομμάτια, περίπου 8 κομμάτια κάθε μήλο.
  • Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα μήλα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Έπειτα, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι-ρόδα για πίτσα ή ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε μικρά τετράγωνα, υπολογίζοντας περίπου 5x5 εκ.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Έπειτα παίρνουμε τα μικρά τετράγωνα ζύμης και τα τοποθετούμε σαν σκεπή πάω από τα μήλα αφήνοντας που και που κάποια κενά για τους χυμούς.
  • Ψήνουμε τη μηλόπιτα στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά και έπειτα στην κάτω σχάρα για ακόμα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η ζύμη και οι χυμοί να κοχλάζουν.
  • Σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου με παγωτό βανίλια. Διατηρούμε για μια μέρα εκτός ψυγείου ή για 3 ημέρες στο ψυγείο.
Cool Artisan