search

Πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι και φύλλο κρούστας

Παραδοσιακή συνταγή για πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρύστας και γιαούρτι. Μια συνταγή που λατρεύουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας! Το μυστικό είναι να ξεράνεις καλά τα φύλλα κρούστας και έπειτα να τα ψιλοκόψεις σε πολύ λεπτά κομμάτια.

Διάβασε επίσης

Tip: Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις κι ένα μικρό κυβάκι τριμμένο τζίντζερ για έξτρα σπιρτάδα.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

Για το σιρόπι
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
  • 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
Για την πορτοκαλόπιτα
  • 450 γρ φύλλο κρούστας
  • 250 ml ηλιέλαιο
  • 250 γρ ζάχαρη (μπορείς και μαύρη αν θες)
  • 1 κτ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 150 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
  • 5 αβγά χτυπημένα
  • 500 γρ γιαούρτι
  • 200 ml ξινόγαλα (ή κρέμα γάλακτος)
  • 20 γρ baking powder
  • 10 γρ. baking soda
  • 1 κυβάκι φρέσκο τζίντζερ (5 γρ.) προαιρετικά

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
  • Ξεκινάμε πάντα από το σιρόπι – ακόμα καλύτερα, το ετοιμάζουμε από την προηγούμενη ημέρα για να έχει κρυώσει καλά!
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Περιχύνουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
Για την πορτοκαλόπιτα
  • Χρησιμοποιούμε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε και αλευρώνουμε.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το χωρίζουμε.
  • Το απλώνουμε πάνω σε ένα τραπέζι και το αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεραθεί.
  • Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια  με τα χέρια ή με ένα μαχαίρι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά.
  • Προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το baking powder.
  • Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός.
  • Τέλος, προσθέτουμε το baking powder και ανακατεύουμε .
  • Ρίχνουμε τα ξερά φύλλα, σταδιακά, στο μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά. Προσέχουμε να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους.
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα-λίγα τα φύλλα. Τσεκάρουμε με τα χέρια ότι δεν έχουν κολλήσει τα φύλλα μεταξύ τους, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν μπάλες από ζύμη που θα μείνουν άψητες.
  • Αδειάζουμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  • Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι.
Cool Artisan