search

Πατσαβουρόπιτα με φέτα και σύκο

Λατρεύω τις πίτες της ελληνικής γης! Κάθε είδος πίτας με κάθε είδος γέμισης. Σήμερα σου δείχνω πως μπορείς με τα πιο απλά υλικά να φτιάξεις το πιο γκουρμέ πιάτο.

Χωρίς αμφιβολία, η γιαγιά μου θα δίσταζε να δοκιμάσει να βάλει σύκο πάνω σε μια πίτα που φτιάχνει όλης της ζωή. Κι ας έχει ένα δίπλα στο σπίτι τόσες συκιές που κάθε χρόνο κάνουν τόσα πολλά σύκα που καταλήγουν στο χώμα. Πίστεψε όμως, η γλύκα του σύκου που καραμελώνει στο φούρνο σε συνδυασμό με τη αλμυρή, πικάντικη φέτα δημιουργεί ένα άκρως εθιστικό πιάτο.

Δόκιμασε την πατσαβουρόπιτα όσο τα σύκα είναι στην εποχή τους και μας δίνουν την πιο γλυκιά γεύση τους.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • 4 αυγά
  • 400 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 400 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 5-6 σύκα κομμένα σε φέτες πάχους ο,5 εκ.
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε λεπτές λωρίδες και το αφήνουμε να σταθεί εκτός ψυγείου ενώ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, για περίπου 30 λεπτά.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, τα αυγά και τα χτυπάμε καλά.
  • Περνάμε τη φέτα από το χοντρό του τρίφτη και την προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Τέλος, προσθέτουμε το φύλλο κρούστας και ανακατεύουμε καλά.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί.
  • Προσθέτουμε το μείγμα στο ταψί.
  • Κόβουμε τα σύκα σε λωρίδες πάχους 0,5 εκ. και τις αραδιάζουμε πάνω από την επιφάνεια του μίγματος.
  • Αφήνουμε την πίτα στο ψυγείο να σταθεί για 30 λεπτά. 
  • Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 175C. 
  • Τα τελευταία 15 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο από την επιφάνεια για να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα ή επιφάνεια.