search

ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η πρώτη και μεγαλύτερη συμβουλή που έχω να σου δώσσω είναι: ΥΠΟΜΟΝΗ! Το τσουρέκι θέλει το χρόνο του για το φούσκωμα. Η εποχή μας είναι γρήγορη και αγχωτική και μας έχει κάνει να ξεχνάμε την μεγάλη απόλαυση της υπομονής και της αναμονής. Η μαγειρική, και δει τα τσουρέκια, αυτές τις μέρες μπορούν να μας βάλους σε πιο χαλαρούς και ήρεμους ρυθμούς.

Το άλλο στοιχείο που πρέπει να προσέξεις είναι η θερμοκρασία των υλικών. Είναι σημαντικό να τα έχεις βγάλει από την προηγούμενη μέρα, ειδικά τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο για να είναι σε θερμοκρασία δωματίους όταν ξεκινήσεις να τα δουλεύεις.

Μαχλέπι, κακουλέ, ξύσμα πορτοκαλιού και μαστίχα είναι απαραίτητα για να δώσουν άρωμα και γεύση. Μπορείς ακόμα να βάλεις το αλεύρι στο φούρνο για 10 λεπτά στους 180°C και μετά να το κρυώσεις για να δώσεις μια γεύση ψητού.

 



Υλικά

  • 700 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1½ κύβος νωπής μαγιάς (40 γρ.)
  • 200 γραμ. γάλα (χλιαρό)
  • 120 γραμ. βούτυρο
  • 180 γραμ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1,5 γρ. μαστίχα
  • 5 σπόρους κακουλέ/κάρδαμο
Για τη γέμιση
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 1 συσκευασία μπισκότα γεμιστά
  • 150 γραμ. κουβερτούρα
  • 1 πρέζα κανέλα

Εκτέλεση

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή περίπου 40°C. Για το λόγο αυτό τα βγάζουμε από το ψυγείο από την προηγούμενη μέρα.
  • Aρχικά ενεργοποιούμε τη μαγιά, λιώνοντας την σε ένα μπολ με 5-6 κουταλιές της σούπας από το συνολικό χλιαρό γάλα.
  • Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας από τη συνολική ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι και αφήνουμε σκεπασμένη τη μαγιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά.
  • Αφήνουμε στην άκρη τη μαγιά μέχρι να ετοιμάσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και να μπει στη συνέχεια στον κάδο.
  • Βάζουμε σε ένα κατσοραλάκι το βούτυρο με τη ζάχαρη και λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά.
  • 'Επειτα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το γάλα και τα αυγά.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το βούυρο-ζάχαρη στο μπολ με το αυγά και το γάλα.
  • Χτυπάμε όλα τα μυρωδικά στο μπλέντερ και τα περνάμε από ένα μικρό σουρωτήρι.
  • Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ζυμώνουμε με το γάτζο για 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια βγάζουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε στο χέρι για ακόμα 10 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50°C για 15 λεπτά, τον κλείνουμε και στον πάτο του φούρνου βάζουμε ένα ταψί με καυτό νερό.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε, τη βάζουμε μέσα στο φούρνο για 1 ώρα και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της γέμισης.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλο μακρόστενο.
  • Το αλείφουμε με βούτυρο, το πασπαλίζουμε με τα υλικά της γέμισης και το στρίβουμε.
  • Ετοιμάζουμε και τα άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο και στη συνέχεια τα πλέκουμε σε κοτσίδα ή τα στρίβουμε ένα ένα και τα αφήνουμε σκεπασμένα, για να διπλασιαστούν, σε λαμαρίνα με λαδόκολλα για μια ώρα.
  • Αλείφουμε τα τσουρέκια μας με διάλυμμα αυγό-γάλα και τα ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά.
Cool Artisan